Szarvasbőgés-hallgató túrák a Gemenc erdejében

A Gemenci-erdő különleges koncertjét, az őszi gímszarvasbőgés hangorkánját hallgathatják meg mindazok, akik részt vesznek a gemenci erdőgazdaság hagyományos szarvasbőgés-hallgató túráin.
Szarvasbőgés-hallgató túrák a Gemenc erdejében
A szürkületben induló és késő este befejeződő túrákon a Gemenci-erdő vadregényes helyszínén, a világrekorder gímszarvasok hazájában leshető meg ezt az évenként csak ebben az időszakban tapasztalható zoológiai jelenség. Idén először túrák nemcsak Gemenc déli kapujából, Pörbölyről, az Ökoturisztikai Központból, hanem a tájegység északi kapujából, a Gemenci Erdei Vasút Keselyűs megállóhelyéről is indulnak - írják a szervezők közleményükben. 2014. augusztus 29-én (péntek), 30-án (szombat), szeptember 5-én (péntek), 6-án (szombat), valamint 12-én (péntek) és 13-án (szombat) az erdőgazdaság részletes programmal és felkészült szakemberekkel, túravezetőkkel várja mindazokat, akiket a szarvasok nászát hirdető gímszarvasbikák különleges bőgése érdekel. A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről, valamint Gemenc északi kapujából, a Gemenci Erdei Vasút újonnan megszépült keselyűsi megállójából 17 órakor indulnak a túrák.

gemenci_bika

A kalandra vágyók először egy trófeabemutatót, majd Mosonyi Szabolcs A gemenci szarvasok című természetfilmjét tekintik meg. Ezt követően, 18 órakor indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci-erdő rengetegének „leghangosabb” erdőrészletébe, ahol megtapasztalják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után a túrázók várhatóan 21 óra körül érkeznek vissza a kiinduló állomásra. Szeptember 12-én (péntek) és 13-án (szombat) csak Pörbölyről indulnak túrák. A gímszarvasbikák szerelmes hangjától zengő erdőt nemcsak a Gemenci Erdei Vasúttal lehet megközelíteni, hanem az erdőgazdaság lovasfogataival is. A program szervezői csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a kirándulókat. Az erdőgazdaság hatéves kortól javasolja az éjszakai kiránduláson való részvételt. (hirado.hu) erdomezolike