Számszeríjjal ejtette el a gímszarvasokat

Az orvvadászat bűntette és lopás bűntette miatt indult ügyben vádiratot nyújtottak be azzal a férfival szemben, aki számszeríjjal illegálisan vadászott gímszarvasra – hívja fel a figyelmet az Ügyészség.

Számszeríjjal ejtette el a gímszarvasokat

A vádirat szerint a vadászati jogosultsággal nem rendelkező férfi 2022. január elején a tulajdonát képező számszeríjjal Szomódon lelőtt egy 500.000 forint értékű gímszarvast, amit a lakóhelyén feldolgozott, és elfogyasztott.

Ezt követően a férfi 2022. január 9-én éjjel, ugyanazzal a számszeríjjal Szomódon lelőtt két, egyenként 500.000 forint értékű vemhes gímszarvast, melyek közül az egyik elszaladt, a másikat viszont kizsigerelte és hazavitte a lakására, hogy feldolgozza. A nyomozó hatóság a szarvas tetemét lefoglalta.  A helyszínről elmenekült állat is elpusztult később.

A lelőtt szarvasok összértéke 1.500.000 forint.

Az elkövető által kifejezetten szarvasok lelövésére vásárolt számszeríj tiltott vadászati eszköznek minősül.

Fotók: Magyarország Ügyészsége

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatai Járásbíróság a férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett  börtönbüntetést szabjon ki, a lefoglalt számszeríjat kobozza el, valamint a sértett vadásztársaságnak okozott kárt térítse meg.