STIHL MS 462 - Bemutatjuk a STIHL legújabb motorfűrészét

A STIHL néhány hónapja mutatta be hivatalosan legújabb motorfűrészét, a 72 köbcentiméteres STIHL MS 462-t. Az egyelőre csak néhány országban, Németország, Ausztria és Svájc mellett Magyarországon kapható gép két régi típust is felvált, így mostantól nem kell azon gondolni, hogy az MS 461-et vagy az MS 441-et vásároljunk-e meg. Csak levesszük a polcról a legújabb fejlesztést, és már dönthetünk, gallyazhatunk, darabolhatunk is.
STIHL MS 462 - Bemutatjuk a STIHL legújabb motorfűrészét
“A számos előnyének köszönhetően a STIHL MS 462 C-M motorfűrész tökéletes gép az erdőben végzendő feladatokhoz. A motorfűrészek világszerte végzett üzemi teszteken bizonyítottak: Alaszkától kezdve az Alpokon és Magyarországon át egészen Franciaországig nagy igénybevételt jelentő próbatételeken lenyűgözték a fakitermelőket” – olvasható az Andreas STIHL Kft. hivatalos tájékoztatójában, amelyet az Erdő-Mező is megkapott. stihl_ms_462_3 Ami elsőre feltűnik, hogy a motorfűrész külsejét igencsak eltalálták a tervezők. A STIHL-re jellemző hangulatot úgy tartotta meg a gép, hogy közben egészen különleges, modern érzést sugall. Ennél azonban fontosabb, hogy a gép súlya csökkent is, méghozzá 6 kg-ra. Igaz, ez az adat lánc nélkül értendő, a gép mégis kényelmesen használható akár döntési, akár gallyazási munkákra is. A lendkerék kisebb átmérővel rendelkezik, mint a korábbi típusok esetén, ez is hozzájárult a súlycsökkenéshez.

Az erő legyen veled és STIHL-eddel

A súlycsökkentés természetesen nem ment az erő rovására. Az új MS 462 láncfűrészben található 4,4 kW teljesítményű STIHL 2-MIX motort a magas forgatónyomaték és a széles fordulatszám-tartomány jellemzi. A gyártó az MS 462 C M motorfűrész különlegességeként említi az extrém gyorsulását is. A 100 km/h sebességet 0,3 másodperc alatt éri el, míg a maximális, 29,4 m/s láncsebességhez is mindössze 0,4 másodperc szükséges. stihl_ms_462_1 A takarékos STIHL 2-MIX motort magas forgatónyomaték és széles fordulatszám-tartomány jellemzi, ezáltal a gép nagy vágásteljesítményre képes. Mindemellett a motor hatékony és környezetbarát marad, hiszen az üzemanyag-fogyasztása alacsony, a füstgáz kibocsátása pedig csekély. A STIHL Ematic rendszer a vágószerkezettől és a fafajtól függően akár 50%-kal is csökkentheti a lánckenő olaj fogyasztását egy hasonló, Ematic rendszer nélküli géphez viszonyítva. A továbbított olaj mennyisége az olajpumpa megnövelt beállítási tartományának köszönhetően tovább növelhető. Erre különösen poros körülmények között vagy hosszabb vezetőlemezek használatakor van szükség. stihl_ms_462_2

M-tronic - a második generáció

A STIHL MS 462 motorfűrész az első olyan gép, amely az M-tronic elektronikus motorvezérlés, legújabb, második szériás verziójával van felszerelve. A rendszer előnye, hogy már nincs szükség a karburátor kézi beállítására. A gép bármilyen üzemállapotban optimális motorteljesítményt nyújt, és kiválóan gyorsul. A külső tényezők, a hőmérséklet, a tengerszint feletti magasság és az üzemanyag minősége alapján az M-tronic rendszer önállóan kiszámolja a gyújtási időpontot és a szükséges üzemanyag-mennyiséget. Így aztán a legzordabb körülmények között is megbízhatóan használhatjuk a STIHL új fejlesztését.

Minden eddiginél egyszerűbb karbantartás

A STIHL MS 462 C-M karbantartása és szervizelése könnyen elvégezhető. Az egy részből álló motorházfedél és az ¼-es fordulattal nyitható zárak segítségével egyszerűen hozzáférhetünk a légszűrőhöz, a hengerhez vagy a gyújtógyertyához. A már megszokott, biztonságot nyújtó oldalsó láncfeszítés és az elvesztés ellen biztosított lánckerékfedél anyák is hozzájárulnak az új fűrész praktikus és könnyű üzemeltetéséhez. A tartályzárakat könnyedén, szerszámok használata nélkül lehet nyitni és zárni, ami terepen szintén nagy előnyt jelent. stihl_ms_462_5 Mindemellett a gyártó hangsúlyozza, hogy az új sugárirányú szigeteléssel ellátott HD2-légszűrő még hosszabb élettartamú, és még jobb szűrőhatással bír. Ennek köszönhetően az elhasználódás mértéke kisebb és a motor élettartama is megnő.

Hatékony munkavégzés, alacsony vibráció

Az egyszerűbb és hatékonyabb munkavégzés érdekében az MS 462 C-M motorfűrész könnyebb és keskenyebb lánckerékfedéllel és beépített döntési irányjelzővel is rendelkezik. A fűrésztesten található, alacsony profilú fogantyúnak köszönhetően pedig a gép könnyen irányítható. Ugyancsak ki kell emelni az új STIHL MS 462 C-M motorfűrész antivibrációs rendszerét, amely alacsony vibrációs terhelést és kiváló kezelési komfortot biztosít. A gép stabilabban fekszik az ember kezében, így az izmok terhelése is érezhetően alacsonyabb. Mindezek mellett pedig még a hosszabb vezetőlemezek használatánál is pontos irányíthatóságot szavatol. stihl_ms_462_4 Az ElastoStart speciális indítófogantyú lehetővé teszi az egyenletes, visszarántás nélküli indítást, ráadásul a beépített dekompressziós szelep csökkenti a beindításhoz szükséges erőt, így az jelentősen könnyebbé vált.

A STIHL MS 462 C-M felszereltsége

– STIHL 2-MIX motor – STIHL antivibrációs rendszer – STIHL M-Tronic (M) – Kombinált kapcsoló érintő STOP funkcióval – STIHL Elastostart dekompressziós szeleppel – Könnyebb és keskenyebb lánckerékfedél – Könnyebb, kisebb átmérőjű lendkerék – STIHL HD2-légszűrő sugárirányú szigeteléssel – Elvesztés ellen biztosított lánckerékfedél anyák – Oldalsó láncfeszítés STIHL Ematic rendszer stihl_ms_462_tablazat   Az új STIHL  MS 462 motorfűrész néhány hete a hannoveri Agritechnica kiállításon is bemutatkozott. Az erdészeti pavilont bemutató élő Facebook bejegyzésünkben a STIHL standján is megfordultunk, így az alábbi videóban is látható a legújabb láncfűrész. (Gribek DánielErdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu) erdomezolike