Speciális erdészeti gépek Zalában - Highlander harvester és gyérítésre átalakított kotrógép (VIDEÓ)

Speciális fakitermelő gépeket próbálhattak ki az erdészeti vállalkozók a Zala megyei Bezeréd közelében február végén. Az osztrák Konrad Forsttechnik bemutatóján a saját fejlesztésű, Woody 60 harvesterfejjel, csörlővel, tolólappal valamint szorítózsámollyal szerelt, törzscsuklós, rendkívül fordulékony Highlander mutatta meg tudását - méghozzá egy lombos állományban.
Speciális erdészeti gépek Zalában - Highlander harvester és gyérítésre átalakított kotrógép (VIDEÓ)
"A Highlander egy univerzális gép, amit úgy alkottunk meg, hogy a fakitermelés során a hosszúfás, valamint a rövidfás módszerre, választékolásra is alkalmazható legyen. Ennek megfelelően számos kiegészítővel felszerelhető, amikkel költséghatékonyan végezhető el a munka. A gép gyakorlatilag a legmeredekebb lejtőkön is használható a csörlőjének, a fülke szintezhetőségének és a kitolható hátsó kerekeknek köszönhetően. Ezek miatt a Highlander a kezelő számára is kényelmes, ráadásul a rálátás is zavartalan a harveszterfejre, ami a fülkével együtt végtelenítve forgatható." - mondta e az Erdő-Mezőnek Günther Satzinger, a Konrad Forsttechnik GmbH képviseletében. Ugyanez igaz a Woody harveszterfejekre is, hiszen a rotátor szintén végtelenítve körbeforog. De a szintén saját fejlesztésű döntőfej másik előnye, hogy a görgők és a fűrészegység felbillenthető, aminek következtében a késekken rakodni lehet. A választékolás során így a fát is könnyebb felvenni a földről. A Highlanderen a Woody 60 harvesterfej dolgozott, ami 6-tól 60 cm átmérőig képes dönteni, ám a legnagyobb típus a 70 cm-es fával is megküzd. Az egymáshoz közel helyezkedő kések, és a felső, kiegészítő fűrész a lombos állományokban is hatékonnyá teszi. A Highlander ráadásul a bármely márka joystickjával rendelhető, így a gépkezelő gyorsan beletanul a kezelésbe. highlaner_gribek_3

Átalakított kotrógép a gyérítésekbe

A Konrad Forsttechnik gépbemutatóján látható másik eszköz, a Konrad KDH 40 a gyérítés gazdaságos kivitelezésére jött létre - kiváltva az egyre nehezebben előteremthető kétkezi, fűrészes munkát. A gép alapja egy hagyományos kotró, amit speciálisan az erdészeti feladat elvégzésére alakítottak át. "Ennek az alapja egy Neuson 8090-es kotró 75 lóerős Deutz motorral, 175 literres hidraulikaszivattyúval. Meghosszabbítottuk a gémet, egy teleszkópos kart építettünk rá, emiatt 9,3 méteres lett a kinyúlás. Emellett a teljes fülke a daruval együtt dönthető lett, így az eszköz akár 50 százalékos lejtőn is vízszintesen dolgozhat. A gumihevederes és lánctalpas futómű is előnyös, ami kíméli a talajt, ráadásul az egész gép csupán 2 méter 25 centiméter széles, a tömege teljes felszereléssel is csak 11 tonna, így az átállásnál könnyű dolgunk van: egyszerűbb utánfutókkal, vagy kisebb teherautókkal is könnyen szállítható." - fogalmazott Günther Satzinger. konrad_gribek_1 A családi vállalkozás egyébként Graz és Klagenfurt között működik könnyen megközelíthető helyen, Breiteneck-ben, így Magyarországról is hamar elérhető a központ, ahol előzetes bejelentkezés alapján az erdőben minden saját fejlesztésű és gyártású gép kipróbálható gyakorlati körülmények között. A szerviz és alkatrész-ellátást pedig országosan a Mezőgépszerviz Kft., valamint a Timbertechnik Kft. végzi majd. Az osztrák vállalat közelsége miatt az alkatrészek akár már másnap a megrendelőnél lehetnek. Ha tehát a Konrad Forsttechnik erdészeti gépeit választja, speciális, erdei munkára kifejlesztett eszközöket vásárol - megbízható hátérrel. További információk: www.forsttechnik.at (Gribek Dániel - Erdő-Mező Online - Fotó: Gribek Tímea)