Őszi kihívások: mit vigyünk, mit vegyünk fel a szabadban?

Hivatalosan is beköszöntött az ősz, a legszínesebb évszak, ami tényleg kihív a természetbe. Már nem szenvedünk a hőségtől és még nem didergünk a hidegben, erdő, mező a legszebb ruhájába öltözik, mindenkinek meg akarja mutatni magát. De mibe öltözzön egy kiránduló és mit vigyen magával? A nők talán többet foglalkoznak ezzel a kérdéssel akkor is, ha a szabadba mennek, a férfiak egyszerűbben megoldják, mégis nekik adunk tanácsokat az alábbiakban. Hiszen nem árt tudni, vajon egy férfi dzseki vagy egy divatos kabát a praktikusabb megoldás.
Őszi kihívások: mit vigyünk, mit vegyünk fel a szabadban?
 

Mit viseljen egy férfi: dzseki vagy kabát? Sportos vagy elegáns?

Előkerülnek a melegebb ruhadarabok, felöltők a szekrények mélyéről. Egy elegáns férfi kabát ma már nem csupán az üzleti életben kötelező, de laza farmer, sportcipő, ing kombinációjával is stílusos, különösen egy átmeneti kabát, ami az enyhébb napokon kigombolva is hordható. Ha csak egy parkban csodáljuk meg a hulló faleveleket, tökéletes viselet lehet. Komolyabb kirándulásokra azonban praktikusabb az átmeneti dzsekik valamelyik típusát választani, magasabb hegyi túrákhoz vagy a tél közeledtével pedig egy melegebb téli dzseki vagy síkabát lehet a megfelelő választás.

Séta, kirándulás, túra

Meghatározó, hogy rövidebb vagy hosszabb útra indulunk, milyen az időjárás, milyen terep vár ránk. Vékonyabb vagy vastagabb sapka, sál, kesztyű bármikor jól jöhet. Laza sétára szinte mindegy, milyen kabátot veszünk fel, a cipő azonban mindenképpen legyen kényelmes. Egy családi vagy baráti kirándulásra, ahol nem elsősorban a teljesítmény a fontos, a férfi dzsekik különböző típusai ajánlottak. Egy bomber dzseki alja és csuklórésze is zártabb, így kisebb eséllyel mászik a kabát alá például egy kullancs. Az évek óta divatos steppelt dzsekik pedig könnyűek, jól szigetelnek és többségük kicsire összecsomagolható, egy hátizsákban is kényelmesen elférnek a kulacs és szendvicsek mellett. Melegebb időben még este is elég alájuk egy hosszú ujjú póló, de jó, ha a derekat és a csípőt megfelelően védik. Komolyabb túrára a kényelmes és időjárásnak megfelelő nadrág és cipő mellé válasszunk szél- és vízálló túrakabátot, lehetőleg sok zsebbel, ahol kéznél lehetnek a fontosabb dolgaink, mint például telefon, iratok, pénztárca, zsebkendő. A levehető kapucni és a kivehető bélés praktikus, ha nagyobb szintkülönbségen kell átküzdeni magunkat vagy több napos útra indulunk és bizonytalan az időjárás. Túrázáshoz a megfelelő hátizsák, túrabakancs, bot és egyéb kellékek kiválasztása körültekintést igényel, különösen, ha egy férfi téli túrára indul. ferfi-dzseki (1)

Kalandra fel!

Nem kell extrém kihívásokat teljesítenünk a természetben ahhoz, hogy igazi kalandokban legyen részünk. Viszont, ha távcsővel, kis kempingfőzővel, egy jobban szigetelt sátorral és hálózsákkal indulunk neki a vadonnak, akár napokig is élvezhetjük a civilizáción kívüli létet, figyelhetjük a nappalok és az éjszakák változását a szabadban, hallgathatjuk az állatok hangját – persze szarvasbőgés idején csak óvatosan! Ha ez is kevés, egy függőágyban töltött éjszakát garantáltan nem fogunk elfelejteni!

Összegzés

Erdőt, mezőt járva feltöltődik a test és a lélek, töltsünk minél több időt a városoktól távol! Öltözzünk az időjárásnak és a körülményeknek megfelelően! Bár a férfi ruházat, köztük a férfi dzsekik, kabátok univerzálisnak tűnhetnek első ránézésre, mégis érdemes körültekintően kiválasztani az outdoor programokhoz a megfelelő öltözéket. Ha gyakran töltjük szabadidőnket a természetben, a kiegészítők is komfortosabbá teszik a kirándulásainkat vagy még több élményt nyújthatnak, és minél többet szerzünk be, annál gyakrabban ösztönözhetnek arra, hogy új kalandokra induljunk!