Össze kell egyeztetni a nagyvadak védelmét és a mezőgazdaság, állattenyésztés szempontjait

Noha a farkasok visszatérése az Európai Unió olyan régióiba, ahol hosszú ideig nem voltak jelen, egyre gyakrabban vezet konfliktusokhoz a helyi mezőgazdasági és vadász közösségekkel, a vadállatok védelmét össze lehet egyeztetni az emberi tevékenységekkel - jelentette ki Mairead McGuinness pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős biztos Strasbourgban szerdán.

Össze kell egyeztetni a nagyvadak védelmét és a mezőgazdaság, állattenyésztés szempontjait

Mairead McGuinness, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének a farkasokra és más nagyragadozókra vonatkozó uniós védelem felülvizsgálatáról szóló vitáján mindenek előtt elmondta: a farkasok, a medvék és a hiúzok őshonos európai fajok, a kontinens biodiverzitásának részét képezik.

Közölte: a felsorolt vadállatok által hordozott betegségek átadása a háziállatoknak azonban komoly veszélyt jelent az európai mezőgazdaságra. Kiemelte, hogy a farkasfalkák koncentrációja egyes európai régiókban kiemelt veszélyt jelent a jószágokra és akár az emberekre is.

A farkasok és a helyi mezőgazdasági és vadászati közösségek közötti konfliktus különösen ott újul ki, ahol nem alkalmazzák teljeskörűen a haszonállatok elleni támadások megelőzését célzó intézkedéseket - emelte ki az uniós biztos. Az Európai Bizottság számára prioritás, hogy ezeket a problémákat megoldja - tette hozzá.

Az uniós biztos emlékeztetett, a brüsszeli testület szeptember elején adott ki iránymutatást arról, hogyan lehet a vadállatok védelmét összeegyeztetni az emberi tevékenységekkel. Az iránymutatásban az Európai Bizottság felszólított minden érintettet tagállami hatóságot, hogy szeptember 22-ig nyújtsanak be a farkasállományra és kezelésére vonatkozó naprakész adatokat, hogy szükséges esetben új javaslatot dolgozhasson ki, amely módosíthatja a farkasok védett uniós státuszát, aktualizálva a jelenlegi jogi kereteket - részletezte beszédében az uniós biztos.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során elmondott felszólalásában hangsúlyozta, az elmúlt években jelentősen megnőtt az európai nagyragadozó-állomány, a túlszaporodás és a teljes vadászati tilalom súlyos problémákat okoz. Az egyre gyakoribb és veszélyesebb medvetámadások jelentős anyagi károkat okoznak a gazdáknak és gyakran a megtámadott ember súlyos, maradandó sérülésével vagy akár halálával végződnek - hívta fel a figyelmet.

A kialakult helyzetre kizárólag a szilárd szakmai alapokon álló vadgazdálkodás adhatja meg a választ - szögezte le. Hidvéghi kijelentette: túlzásoktól mentes megközelítésre van szükség, amely figyelembe veszi az emberi élet és a nagyvadak védelmét és a mezőgazdaság és állattenyésztés szempontjait.

Ennek megfelelően ismét lehetővé kell tenni a túlszaporodott nagyragadozók vadászatát Európában szoros együttműködésben a vadászati, vadgazdálkodási szakmai szervezetekkel

– fogalmazott felszólalásában Hidvéghi Balázs.