Minden, amit a vadászjegy-érvényesítésről tudni kell

Az OMVK összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a 2023/2024. vadászati évre vonatkozó vadászjegy érvényesítéssel kapcsolatban.

Minden, amit a vadászjegy-érvényesítésről tudni kell

A Vadászkamara már 2022-től új típusú, személyigazolvány méretéhez és megjelenéséhez hasonló vadászjegyet állít ki. Az érvényesítés a 2023-2024-es vadászati évre a Kamarai törvény alapján 2023. január első napjával indul. Az érvényesítés során – a tavalyi évhez hasonlóan – a vadászjegyre érvényesítő bélyeg már nem kerül, illetve a vadász jelenlegi vadászjegye sem cserélődik.

A Vadászkamara felhívja a figyelmet, hogy a vadászjegy a vadászati tevékenység és a vadászati célú lőfegyvertartás jogalapja. A vadászjegyet a Vadászkamara lakóhely szerint illetékes megyei (vármegyei) Területi Szervezetei adják ki, illetve érvényesítik személyes és online érvényesítés esetében is legkésőbb február utolsó napjáig. (Vadászjegyet érvényesíteni, váltani természetesen egész évben lehet, de aki március 1-ig nem rendelkezik érvényes vadászjeggyel, azt követően vadászjegy híján szabálytalanul tartja vadászfegyvereit.)

A vadászjegyet személyesen és online is lehet érvényesíteni.

A személyes, Területi Szervezetnél való érvényesítés során szükséges dokumentumok:

  • személyi igazolvány,
  • lakcímkártya,
  • a 2022-23-as vadászati évre érvényes vadászjegy (ajánlott: fegyvertartási engedély),
  • sport- vagy hivatásos vadász adategyeztetési lap, amennyiben a Vadásztárs adatai időközben (azaz a korábban megadottakhoz képest) változtak,
  • Groupama Biztosító Zrt. biztosítás esetén aláírt „Nyilatkozat” (Word formátumban ide kattintvatölthető le).

A személyes ügyintézés a Területi Szervezet által kialakított rendben lehetséges (kattintson ide a Területi Szervezetek elérhetőségeiért, weboldalaiért!) A 2023/2024-es vadászati évre a vadászjegyek érvényesítésére a hatályos jogszabályok és a mindenkor érvényes járványügyi szabályok betartása mellett kerül sor a Vadászkamara minden Területi Szervezeténél 2023. február 28-ig, ügyfélfogadási időben. Kérjük a Vadásztársakat, hogy személyes ügyintézés esetében a Vadászkamara Területi Szervezeteinek tájékoztatásait és ajánlásait szíveskedjenek maradéktalanul figyelembe venni!

Az online érvényesítés (legfeljebb 10 percet vesz igénybe bármely internetkapcsolattal rendelkező számítógép, laptop, tablet vagy mobiltelefonnal):

  • a https://ugyfelszolgalat.omvk.hu/ weboldalon (útmutató a vadászjegy online érvényesítéséhez – kattintson!)
  • a Belügyminisztérium igényeinek megfelelően Ügyfélkapu használata szükséges (ezt a fenti weblap automatikusan lehetővé teszi, csupán a felhasználónevet és a jelszót szükséges megadni, utána a folyamat közel azonos a tavalyival),
  • első belépés alkalmával vadászjegy azonosító megadása,
  • a vadászjegy elektronikus úton kerül érvényesítésre, vagyis csak a QR kódhoz és a vadászjegyszámhoz kapcsolódó adatbázis frissül (nincs bélyeg, nincs küldemény), ezt az érvényesítést követően ellenőrizni lehet az ügyfélszolgálati felületen vagy a Vadászkamara mobilapplikációján keresztül (Androidot futtató készülékkel rendelkezők a Google Play-ből, iOS-t futtatóval rendelkezők az App Store-ból tölthetik le),
  •  a felületen bepipált igény alapján a Területi Szervezet feladja postán a kapcsolódó kiadványokat (vadászévkönyv, kártyanaptár).
  • Fontos: online érvényesítésnél a fizetés kizárólag bankkártyával lehetséges!

A vadászfelelősség és balesetbiztosítást 2023-ban is vadászati évre lehet megkötni a Groupama Biztosító Zrt.-vel, tehát akinek ilyen élő biztosítása van, az február utolsó napjáig érvényes. Aki más biztosítótársasággal áll kapcsolatban, az időben járjon el biztosítása rendezése érdekében, hogy a vadászjegy érvényesítésekor be tudja azt mutatni.

Amennyiben a vadász a Groupama Biztosító Zrt. vadász felelősség- és balesetbiztosítás biztosításai közül választ magának biztosítást, az alábbiakat kell figyelembe venni:

A felelősségbiztosítás révén a biztosító szolgáltatási kötelezettsége szerződőnként 20 millió forint/kár és 20 millió forint/év/fő.

A balesetbiztosítás keretében a biztosító a Magyarországon bekövetkezett vadászbaleset kapcsán az alábbi szolgáltatást teljesíti:

  • baleseti halál esetén 1 500 000 forint egyösszegben történő kifizetése;
  • 100%-os baleseti rokkantság esetén 1 500 000 forint kifizetése;
  • múlékony sérülés, csonttörés, csontrepedés esetén 60 000 forint gyógyulási támogatás kifizetése; baleseti kórházi napi térítés y 4 000 forint/nap (maximum 15 napig).

Az érvényesítés során fizetendő díjak:

  • vadászjegy – 25 000 Ft
  • kamarai tagdíj – 4 000 Ft
  • biztosítás vadászkamarai váltása esetén – 3000 Ft/fő/év (egységesen, a korábbi alap- és emelt díjas biztosítás 2023-tól megszűnik)

Kamarai tagdíj mentesség: attól az évtől kezdődően, amikor a vadász betölti a 70. évet, nem kell kamarai tagdíjat fizetnie.

Általános információk a vadászjeggyel kapcsolatban

A vadászjegy egész évben folyamatosan kiváltható, illetve érvényesíthető, de mindenkinek tudnia kell, hogy vadászni csak érvényes vadászjegy birtokában lehet. Annak hiányában mindennemű vadászati tevékenység szabálysértési vagy büntetőjogi következményekkel jár. Az Országos Rendőr-főkapitányság értesítése alapján, amennyiben a rendőrségi ellenőrzések során a vadász érvényes vadászjeggyel nem rendelkezik, lőfegyvertartási engedélyét be fogják vonni, ennek minden következményével. Érvényes vadászjegy nélkül vadászlőfegyvert tartani sem lehet.

A lőfegyverekről szóló hatályos jogszabályok a vadászlőfegyver tartásának előfeltételeként írják elő az érvényes vadászjegy meglétét. A vadászjegyet minden évben érvényesíteni kell, amit az állandó lakcím (lakóhely) szerinti megyei (vármegyei) vadászkamarai szervezetnél vagy online lehet megtenni.

Az első vadászjegy kiváltása kizárólag személyesen lehetséges, szükség van hozzá a vadászvizsga letételét igazoló bizonyítványra, az évenkénti érvényesítéshez pedig a korábbi, érvényes vadászjegyre.

A vadászjegy és a biztosításra, annak a Vadászkamara közvetítésével történő kötéskor érvényes árára vonatkozó információk feljebb olvashatók.