Milyen hatással van a 95-ös benzin új összetétele a STIHL motorfűrészeire, fűkaszáira?

Január elsejétől Magyarországon a 95-ös oktánszámú benzin E-10-es jelöléssel, magasabb bioetanol-tartalommal kerül forgalomba. A STIHL szakértői elmondják, milyen hatással lesz ez a változás a benzinmotoros gépekre.
Milyen hatással van a 95-ös benzin új összetétele a STIHL motorfűrészeire, fűkaszáira?
A kormányrendelet szerint a 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya legalább 6,1 százalék lesz január elsejétől, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő. A változtatással kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy ez mennyiben érinti a benzines kertigépeink működését, használatát. stihl_ms_462_5 „Az E-10-es benzin minden STIHL és VIKING kisgéphez megfelelő. Azonban szükség lehet a gép porlasztójának beállítására a megemelt bioetanol-tartalom miatt.” – ismertette a STIHL szakértője, aki hozzátette, hogy a megvásárolt üzemagyagot javasolt 30 napon belül elhasználni. „A túl sokáig tárolt üzemanyag szétválik, mert a bioetanol megköti a levegő nedvességét, és az így keletkezett víz az üzemanyag aljára kerül. A szétvált üzemanyag pedig működési zavarokat, vagy akár súlyos károsodást is okozhat. Az ilyen üzemanyag már alapos felrázás után sem használható fel.” – figyelmeztet a szakember. A töltőállomásokon már lecserélték a matricákat, a 95-ös benzint ezután az E5-ös helyett E10-es matrica jelzi, az autósok a legtöbb helyen már az új jelzéssel találkozhatnak. A zökkenőmentes átállás érdekében a töltőállomások jelentős részénél a decemberben kiszállított üzemanyagok összetétele már megfelelt a január elsején életbe lépett előírásoknak. A bioetanol-tartalomra átállt uniós országokban az új összetételű üzemanyagok a tapasztalatok szerint még nem okoztak problémát, azonban felhívják a figyelmet, hogy a régi típusú gépkocsiknál szükség lehet a járműre vonatkozó előírások ellenőrzésére.

Nem jelenthet gondot az új összetételű üzemanyag

Általános szabály, hogy az új „E10" jelölésű 95-ös benzin minden STIHL és VIKING géphez megfelelő. A megemelt bioetanol tartalom miatt azonban esetleg a gép porlasztójának beállítására lehet szükség. Működési zavar esetén kérjük, hogy ezzel kapcsolatban keressen fel egy STIHL szakszervizt. stihl_keszeg_2016_131 A STIHL azt javasolja, hogy a megvásárolt üzemanyagot 30 napon belül használja el, és ne tárolja ennél hosszabb ideig. A túl sokáig tárolt üzemanyag szétválik (megromlik), mert a bioetanol megköti a levegő nedvességét, és ez a víz az üzemanyag aljára kerül. A szétvált üzemanyag működési zavarokat és akár súlyos károsodásokat okozhat, és az ilyen üzemanyag már alapos felrázás után sem használható fel. Általánosságban elmondható, hogy a nem megfelelő üzemanyag és/vagy a nem megfelelő üzemanyag-olaj keverék használata súlyos motorkárokat okozhat. (Andreas STIHL Kft.)