Milliós nagyságrendű károkat okoznak a fatolvajok Kaszón

A hideg idő beköszöntével megnő a falopások száma Somogy megyében. A szervezett bűnözés ugyan visszaszorult, de még mindig működik a tolvajok figyelőszolgálata az erdőn - írja a sonline.hu.
Milliós nagyságrendű károkat okoznak a fatolvajok Kaszón
Nincs olyan terület, amelyet a fatolvajok jobban kedvelnének, ehelyett mindig azokba az erdőrészekbe húzódnak, amelyekről azt feltételezik, hogy az erdész kevesebb figyelmet fordít rájuk. A fákat kivágó bűnözőknek erdei figyelőszolgálata van, miként az orvvadászoknak is. Legalábbis ezt tapasztalták a kaszói erdőségek kezelői. – Ezen a téren bőven van tennivalónk, bár a rendőrséggel kiváló a kapcsolatunk, és rendszeresen szervezünk akciókat, hogy megakadályozzuk a falopásokat – mondta Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója. – Egy külső vagyonvédelmi céggel is szerződtünk, ők hetente több alakommal járják az erdőket, hogy minimálisra csökkentsük a károkat. Éves szinten tízmilliós nagyságrendű károkat okoznak a fatolvajok Kaszón. Időnként egy-egy nagyobb csapat is az erdészek látókörébe kerül. Annak ellenére, hogy Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) elnöke szerint egyre kevésbé jellemző az a jelenség, hogy egész erdőket tarolnak le az üzletszerűen garázdálkodó, szervezett bűnözői körök. Ez néhány évvel ezelőtt még általános volt.

A tolvajok kiszagolják, hogy melyik területen nem jár az erdész

– A megélhetési falopás azonban ma is mindennaposnak mondható, de azokra a területekre jellemző, amelyeknek van ugyan tulajdonosa, de nincsen gazdálkodója, mert olyankor nincs felügyelete az erdőnek – állította Mocz András. Hozzátette: a tolvajok mindig kiszagolják, hogy melyik területen nem jár az erdész, vagy a tulajdonos. Somogyban sokat javult a helyzet, de addig nem fog eltűnni a falopás, amíg kis tételekben is lehet keresni rajta. A tűzifa ára 18-20 ezer forint körül mozog erdei köbméterenként. A tolvajok közül sokan, visszatérő módon, kis tételekben hordják a fát az erdőről. Ha 4-5 köbméter összejön, az már százezer forintos nagyságrendet jelent. A hideg téli időszakban minden évben megnő a falopások száma Somogy megyében – közölte a Somogy megyei hírportál érdeklődésére a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság (SMRFK) sajtószolgálata. Ugyanúgy előfordulnak szabálysértési értékre elkövetett lopások, amikor a sértett telkéről visznek el a tolvajok tűzifát, mint ahogy a nagy mennyiségben kivágott és feldarabolt, teherautóval elszállított, gyakran továbbértékesítési céllal ellopott fával elkövetett bűncselekmények is. szekely_falopas_2 Hosszú Balázs sajtóreferens elmondta: a rendőrök igyekeznek elejét venni a falopásoknak. A közúti ellenőrzéseken a teherautók rakományának eredetét minden esetben megvizsgálják. Sok esetben előfordul, hogy ilyen ellenőrzésen akadnak fenn a tolvajok, de az állampolgári bejelentések is fontos szerepet játszanak a felderítésekben. Hosszú Balázs hangsúlyozta: az erdészetekkel, mezőőri szolgálatokkal közös járőrtevékenységet folytatnak minden évben. Jó kapcsolatot ápolnak a helyi polgárőrszervezetekkel is, az együttműködés sok felderített bűncselekmény alapját képezte már.

Többször járjuk végig a rengeteget

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya tanácsokkal segíti a tulajdonosokat, hogyan lehet megelőzni az esetleges a falopásokat. Ebben többek között azt kérik, hogy a tulajdonosok gyakran ellenőrizzék erdőterületüket, akár felváltva, folyamatosan látogassák. Vegyék fel az erdő környékén élőkkel a kapcsolatot, és kérjék meg őket, hogy azonnal riasszák őket, ha gyanús körülményeket tapasztalanak. Az erdészekkel, vadászokkal is előnyös kapcsolatot építeni, mert a tevékenységük idején figyelemmel kísérhetik a területen történteket. (sonline.hu)