Mi Hazánk: áfamentes hatósági áras tűzifára van szükség

Az Országgyűlés hétfői ülésén is téma volt a tűzifa és a fakitermelés kérdése, a Mi Hazánk képviselője, Apáti István tett fel kérdést Nagy István agrárminiszternek.

Mi Hazánk: áfamentes hatósági áras tűzifára van szükség

A politikus szerint az élelmiszerárak robbanása miatt lassan luxusnak számít jóllakni, de a fűtés is gondot jelent sokaknak. A képviselő ezért javasolta az áfamentesség bevezetését a hatósági áras tűzifa esetében, és úgy vélte, a fuvardíj összegét is érdemes lenne rögzíteni.

Apáti István kitért rá: sok kiaknázatlan lehetőség rejlik az erdőkben, több olyan állami erdő van, amelyet nem gondoznak, és sok olyan magántulajdonú erdő is, amelyet már rég ki kellett volna vágni, de az erdőgazdálkodó kérdése tisztázatlan, ezért nem került rá sor.

Nagy István agrárminiszter válaszában kifejtette: a hatósági áras tűzifa bevezetése előrelátó döntés volt, a kormány bölcsen belátta, hogy az embereknek biztosítani kell, hogy a megfelelő tüzelő elérhető legyen. Azonban az elszállítás megoldásába a kormány nem akar beleszólni, azt a vevő rendezi - fűzte hozzá.

Úgy látja, az elmúlt időben az olcsó energia miatt nem érte meg kitermelni a fát, ezért is maradt meg sok erdő, ahol rendezetlenek a viszonyok, de most, hogy óriási az igény a fára, ezeknek is rendeződni fog a helyzetük.