Magyar fakitermelők és díjazott Pfanzelt erdészeti traktor az AustroFoma 2015 erdészeti gépbemutatón (+VIDEÓ)

Október 6. és 8. között Európa erdőgazdálkodóinak és fakitermelő vállalkozóinak figyelme Ausztriára irányult, hiszen négy év után ismét megrendezték a méltán nagy nevű AustroFoma erdészeti kiállítást és gépbemutatót. A narancssárga munkavédelmi sisakok tengerében a helyi szakemberek mellett a német és a cseh határ közelségéből adódóan sokan érkeztek a környező országokból is, de az Erdő-Mező magyarországi olvasói is ott voltak az AustroFomán.
Magyar fakitermelők és díjazott Pfanzelt erdészeti traktor az AustroFoma 2015 erdészeti gépbemutatón (+VIDEÓ)
Virág Tibor, az 1991 óta fakitermeléssel foglalkozó Hercules Bt. egyik tulajdonosa bátyjával közösen irányítja cégüket. A magyar vállalkozóval az Öforst GmbH standján futottunk össze.
"Jelenleg a Börzsönyben dolgozunk jégtörésben. Rendelkezünk harvesterrel, kihordóval és vonszolóval is. Szeretnénk új gépet vásárolni, és ezért is jöttünk el az AustroFoma rendezvényre. Mivel John Deere erdészeti gépeink vannak, így leginkább ezt a márkát néztük meg" - nyilatkozta az Erdő-Mező kérdésére a magyarországi fakitermelő vállalkozó.
A Bakó név nem ismeretlen Magyarországon, hiszen a család fiatal tagjai a fakitermelő versenyek különböző szériáiban nagyon sikeresek. Ez nem véletlen, hiszen igazi favágó famíliából származnak. Nem meglepő tehát az sem, hogy ők is kíváncsiak voltak a legújabb erdészeti gépekre, technológiákra.
"Családommal és munkásainkkal együtt Nógrád megyéből, Érsekvadkertről érkeztünk. Mi a Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt. területén dolgozunk. Az AustroFoma gépbemutatón a legfrissebb technológiákat szerettük volna megnézni, hiszen a mi országunkban elég elmaradottak vagyunk ezen a téren. Nem dolgozik túl sok gép az erdeinkben. Most leginkább a forwarderekre vagyunk kíváncsiak, de a vonszolókat is szeretnénk megnézni. Emellett a kötélpályák is érdekelnek, mert ahol dolgozunk, ott sok olyan terület van, ahol véleményem szerint szükség lesz a kötélpálya használatára" - mondta el az Erdő-Mezőnek Bakó László fakitermelő vállalkozó.
austrofoma_gt_21 Az AustroFoma idején az Erdő-Mező stábja minden nap találkozott magyarokkal, méghozzá az ország különböző pontjairól - A Börzsönyön kívül többek között Szombathely közeléből vagy éppen a Bakonyerdő Zrt.-től. A nagy érdeklődés persze nem volt véletlen, hiszen számos gyártó a legújabb fejlesztéseit mutatta be a rendezvényen. Harvesterek, forwarderek, vonszolók, daruk, pótkocsik, és számos más termékcsoport várta a szakembereket a Felső-Ausztriai erdőben. A kiállított gépek között a Pfanzelt erdészeti traktorát is meg lehetett tekinteni. A gépet a novemberi, hannoveri Agritechnica rendezvényen ezüstéremmel díjazták. austrofoma_elsonap_83
"Az erdőgazdálkodás esetében a traktorok általában egyetlen speciális feladatra vannak kialakítva, gondolok például a vonszolókra. A mi traktorunk ugyanakkor egy multifunkciós gép. A vonszolás mellett ugyanis a felépítményeknek köszönhetően több mindenre is használható. Mi egy német gyártó vagyunk, és nálunk, de Ausztriában is az a helyzet, hogy sok gazdálkodónak az erdő mellett mezőgazdasági területe is van. Így van ez a Benelux államokban és Franciaországban is. Ilyen helyeken az új traktorunk több célra is bevethető, így mindössze egyetlen gépet kell csak megvásárolni. Magyarországon jelenleg még nem vagyunk jelen, de több környékbeli államban igen, köztük Romániában. A magyar piac ugyanakkor vonzó terület, így a jövőben ott is szeretnénk elterjeszteni a termékeinket" - tudta meg az Erdő-Mező a Pfanzelt Maschinenbau GmbH standján a cég marketingesétől, Peter Voderholzertől.
austrofoma_elsonap_82 A 2015-ös AustroFoma rendkívül sikeresen zárt. A festői környezetben az erdészeti technológia széles tárháza várta a szakembereket. A következő alkalom azonban csak 4 év múlva, 2019-ben lesz, igaz, akkor a magyar határhoz sokkal közelebb... ERDŐ-MEZŐ VIDEÓK AZ AUSTROFOMA 2015 RENDEZVÉNYRŐL: (Gribek Dániel - Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu) erdomezolike