Kivonul Romániából a Holzindustrie Schweighofer

Az osztrák vállalat romániai gyáraiban, köztük két erdélyiben, évi 2,5 millió tonna faanyagot dolgoznak fel – írja a Maszol.ro.

Kivonul Romániából a Holzindustrie Schweighofer

Kivonul Romániából a 2019 óta HS Timber Group néven működő Holzindustrie Schweighofer, írja a Ziarul Financiar. Az osztrák tulajdonban levő vállalat aktívumait a német Ziegler-csoport veszi meg. A tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra.

A HS Timber jelenleg négy gyárat működtet Romániában: Szászsebesen, a háromszéki Rétyen, a suceavai Radócon és a Bákó megyei Kománfalván. Korábban a vállalatnak Szeret városában is volt egy üzeme, azonban azt tavaly bezárták, s a radócinak is felszámolták az egyik részlegét.A cégvezetés ezt a kiszámíthatatlan törvényi kerettel, a fapiac egyre korlátozóbb szabályozásával és az EU-n kívüli import bürokratikus akadályaival indokolta.

A Holzindustrie Schweighofer 2003-ban kezdte el a termelést a szászsebesi gyárban, azt követően, hogy Ausztriában és Csehországban beszüntette a fafeldolgozást. Ebben vélhetően nagy szerepet játszott, hogy Romániában sokkal könnyebben tudott faanyaghoz jutni.

Az évek során környezetvédő civil szervezetek többször megvádolták a céget, hogy feldolgoz illegálisan kitermelt faanyagot is, s összejátszik a famaffiával, amiről a sajtó is cikkezett. Az ügyben a korrupcióellenes ügyészség (DIICOT) is vizsgálódott, vádemelésre azonban nem került sor.

Tény, hogy 2019-ben a hatóságok elkoboztak a cégtől 3500 köbméter exportra szánt deszkát, s az is, hogy 2016-ban elvesztette az FSC-CoC tanúsítványt, ami azt hivatott igazolni, hogy egy cég kizárólag törvényes forrásból származó, fenntartható módon kitermelt faanyagot dolgoz fel.

Romániai gyáraiban a HS Timber Group évi 2,5 millió tonna faanyagot dolgozott fel az utóbbi években, a termékeket 70 országba exportálta. A tavalyi év gazdálkodási adatai még nem ismertek, azonban 2008 és 2021 között a vállalat 650 millió euró profitot termelt.