Két erdőgazdaság nevével is visszaélve ígértek tűzifát a csalók

Ahogy fokozatosan hűl le a levegő és hamarosan beköszönt a fűtési szezon, úgy jelennek meg egyre gyakrabban a lakosságot átverő értékesítők. A Nébih közleménye szerint a Vadex Zrt. nevét felhasználva hirdettek csalók olcsó tűzifát, de a Sefag Zrt. is arról tájékoztat, hogy visszaélnek a társaság nevével.

Két erdőgazdaság nevével is visszaélve ígértek tűzifát a csalók

A Nébih ellenőre telefonos próbavásárlás során buktatta le azt a szélhámost, aki a Vadex Zrt. nevével élt vissza. A hatóság arra kér mindenkit, hogy ne rendeljen tűzifát a 06-30/681-1933-as telefonszámon, valamint ne utaljon a 12100011-17935454 számlaszámra.

A közlemény szerint az erdőgazdaság munkatársa jelezte a Nébihnek, hogy már több telefonhívást is kaptak, amelyben a helyi erdészet akciós tűzifájáról és az előre utalás technikai tudnivalóiról érdeklődtek a vásárlók. A részletek alapján azonban nyilvánvalóvá vált számukra, hogy csalók tévesztik meg a vásárlókat. 

Az erdészet bejelentése alapján a Nébih a 06-30/681-1933-as telefonszámon próbavásárlást indított. Az egyeztetés során a csalók jelezték, hogy száraz tűzifát tudnak kiszállítani a jövő hét folyamán, és a fa származási helyeként a székesfehérvári erdészetet jelölték meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel csak a teljes vételár előre utalásával biztosították volna a következő heti szállítást, így egyúttal meg is adták a  számlaszámot, amire a pénzt várták. Ezt követően a Nébih ellenőre felfedte magát, a hívott fél pedig azonnal bontotta a vonalat.

Nem az első eset

Mindeközben a Sefag Zrt. is közleményt adott ki, miszerint a társaság több alkalommal is értesült arról, hogy visszaélnek nevükkel némely tűzifa értékesítők, akiknél a mennyiség és/vagy a minőség erősen kifogásolható, s a vevő megtévesztése a cél. Az erdőgazdaság erdészetei az időszaknak megfelelő mennyiségű tűzifakészlettel rendelkeznek, elsődleges céluk a lakossági igények folyamatos, zökkenőmentes kielégítése, azonban az átverések elkerülése érdekében nagyobb odafigyelést kérnek a vásárlóktól. 

Hogyan lehet elkerülni a csalókat? A Nébih összefoglalta, hogy mire érdemes figyelni.