Kárpátaljáról jár Ásotthalomra a legtávolabbi Bedős diák - az álmát követi

Havonta egyszer utazik haza – legközelebb karácsonykor – az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium legmesszebbről érkezett diákja, a 15 éves Fodor Márton.
Kárpátaljáról jár Ásotthalomra a legtávolabbi Bedős diák - az álmát követi
– 277 tanulónk van, közülük 245 kollégista. Kollégium három épületben található, ezek közül az egyik az intézmény legrégebbi épülete, itt kaptak helyet a kilencedikesek, ahol nagyobb létszámú szobákban laknak, hogy minél hamarabb közösséggé formálódjanak. A legmesszebbről érkezett fiatalember Kárpátaljáról jött – mondta Andrésiné Ambrus Ildikó, az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola igazgatója.

Ukrajna, Kárpátalja, Dercen

– Ukrajnából, azon belül Kárpátaljáról, Munkács közeléből, Dercenből érkeztem. Úgy voltam vele, hogy követni kell az álmaimat és a hobbimat. A hobbim a vadászat. Közelebb azért nem kerestem iskolát, mert az ásotthalmi a legmagasabb színvonalú, aminek a legjobb híre van – magyarázta a 15 éves Fodor Márton. A kilencedikes fiú szeptember óta koptatja a Bedő padjait. – Nagyon jó, nagyon tetszik itt. Eddig az elvárásaimon felül teljesített az iskola. fodor_marton_1 – És te is az iskola elvárásainak megfelelően teljesítesz? Szóval hogy megy a tanulás? – Elég jól. Őszintén, majdnem minden tantárgy a kedvencem, a fizika és a kémia kivételével.

Hajnali kettőkor kel

A távolság miatt, ami több mint 500 kilométer, Márton csak havonta egyszer jár haza, ami háztól házig majdnem egynapos utazást jelent. – Innen hajnali háromkor indul a buszom, ami azt jelenti, hogy kettőkor kelek. Fél óra, míg a nagy táskával kiérek Ásotthalom központjába, onnan bebuszozok Szegedre a Mars térre, onnan meg elmegyek a vasútállomásra. Az állomáson felülök a vonatra: Ceglédig, onnan Debrecen, majd Munkács – sorolta az állomásokat.

„Fárasztó, de meg lehet szokni”

Márton este hétre ér haza Dercenbe. Azt mondta, fárasztó, de meg lehet szokni. – Amikor eljöttem ide tanulni, édesapám azt mondta, a te álmod fiam, csináld. Anyukám nyilván féltett, hogy eljövök ilyen messze, de megmondtam neki, hogy ez az én életem, én alakítom, és elfogadta – mesélte. fodor_marton_2

Egyedül a portással

A fiúk tízen vannak egy szobában, mindannyian egy osztályba járnak, Márton azt mondta, jól megvannak. Azokon a hétvégéken, amikor egyedül marad a kollégiumban a portással, és úgy dönt, nem tanulással tölti az időt, bemegy Ásotthalomra járni egyet. – Körbenézek, ismerkedek a hellyel, kiülök a parkba, ilyesmi. Vagy beülök a koliszobába filmet nézni a laptopon, tévézni. A barátnőmmel is beszélgetek messengeren, nem unatkozom – mondta.

A költségek

Változó, hogy mikor utazik haza, általában a hónap utolsó hétvégéjén, de most valószínűleg majd csak karácsonykor megy haza legközelebb. Egy hazautazás 13 ezer forintjába kerül Mártonnak. (delmagyar.hu)