Hogyan lehet igazán természetbarát az otthonunk berendezése?

A természet közelsége olyan ajándék, aminek a valódi értékét a legtöbben még csak most fedezik fel. Bár sokan élnek betondzsungelben, de azért majdnem mindenütt akad néhány jó ötlet, aminek a megvalósításával kicsit közelebb hozható mindaz, ami természetes, ami zöld, ami üde és ami éppen ezért élettől kicsattanó.

Hogyan lehet igazán természetbarát az otthonunk berendezése?

Nem baj, ha zsebkendőnyi, akkor is aranyat ér!

A kert talán az egyik legnagyobb áldás, amivel egy ingatlan rendelkezhet. Mindegy, hogy a társasház aprócska közös udvaráról, vagy saját édenkertről van szó. A lényeg, hogy a természet néhány lépéssel megközelíthető, az illatok beszívhatóak és az érzések, amikre szavak sincsenek, megtapasztalhatóak. Az is csodálatos, ha a lakáshoz terasz vagy erkély csatlakozik. Ekkor nyilván nem annyira közvetlen a hatás, ám a jelenlét akkor is megélhető. A táj szépségében gyönyörködni még a panelrengetegben sem lehetetlen. Elég felnézni az égre, a távolba révedni, és elcsodálkozni azon, hogy mennyi szépséget tartogat a környezet.

De visszatérve a saját udvarhoz, ez az a kincs, amit érdemes dédelgetni. A rattan kerti bútor szett beszerzése például tipikus kényeztetés. Mert általa a kint lét gyakorlatias kényelemmel gazdagodhat, ami egy újabb olyan érv, mely a kint töltött idő ajándéka mellett szól. Ha van hova leülni, ha van hova letenni a reggeli kávét, vagy teát, vagy ha van hol összeülni a családtagokkal, barátokkal, akkor minden adott a természet közelségének megéléséhez. Ami csak hozzáadhat az együttlét öröméhez.

Célszerű olyan szettet választani, ami megjelenésével idomul a környezetéhez, ami mind színében, mind kialakításában passzol a kerti harmóniához. Kár lenne mű, mesterséges hatású bútorokkal megtörni azt az atmoszférát, amit a természet közelsége hoz elsősorban létre. Ha a készlet minden egyes tagja illik a kerthez, és persze idomul az egyéni ízlés támasztotta igényekhez, akkor minden adott a sikerhez. Az kifejezetten hasznos, ha a bútordarabok bírják a meteorológiai megpróbáltatásokat, így nem kell őket folyamatosan fedezékbe helyezni, amikor komor esőfelhők közelednek.

Milyen érzés a természet lágy ölén elfogyasztani a napi betevőt?

Leírhatatlan. Tényleg nem alkalmasak a szavak arra, hogy átadják, mit jelent kint megenni a kedvenc falatokat. A friss levegőn. A természet kisugárzásában fürdőzve. Páratlan. A kerti étkező vásárlás ezért annyira jó ötlet. Mert így nincs az a mennyei manna, ami ne kaphatna helyet az asztalon. Kint. Távol a bezártságtól, távol a mindennapok zajától.

Hiszen azért van az embernek kertje, hogy minél többet használja. Amikor csak alkalom adódik rá. A kötelezettségek mellett, mint például a fűnyírás, a fametszés, a levelek összegereblyézése, fontos, hogy élvezeti értéket jelentő programokat is tartsunk a kertben. Hiszen azért dolgozunk vele annyit, hogy aztán teljes pompájában kiszolgálja a családot. A kerti étkező használata kiváló megoldás erre a helyzetre. Az étkezések alapból örömforrások, ha finomságok kerülnek az asztalra, erre tesz rá még egy lapátttal a természet ölelése.

Naponta pár perc ebben a csendben, ebben a békében csodákra képes. A belső nyugalom megszületéséhez már ennyi is elegendő. Még kutatások is foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy a szabad levegőn elköltött ebéd vagy vacsora mennyivel másképpen szívódik fel a szervezetben, hasznosul és végül táplál. Vajon minek köszönhető ez? Erre a dilemmára végül az lett a konszenzusos megegyezés, hogy a természet közelségének. Mert kint valahogy lelassul az idő, ezáltal a táplálkozás is sokkal inkább a jelenlétről és az ízek élvezetéről szól, nem a kapkodásról, a rohanásról.