Green Climber LV300 PRO - Új rádióirányítású mulcsozógép az olasz-német együttműködésből

Az MDB Srl. olasz vállalat a német Vogt GmbH-val együttműködve megkezdte a Green Climber rádióirányítású termékcsalád LV300 mulcsozógépének erősebb, „PRO” jelölésű változatának forgalmazását. A gumihevederes szárzúzó mozgatását Yanmar gyártmányú, 22 kW (30 LE) teljesítményű, 3 hengeres, vízhűtéses dízelmotor végzi.
Green Climber LV300 PRO - Új rádióirányítású mulcsozógép az olasz-német együttműködésből

A mulcsolásos technika lényege, hogy a feleslegessé vált szármaradványokat aprítás után visszaszórják a talajra, ezzel elősegítik a termőtalaj szervesanyag-veszteségének mérséklését. A mulcsolást végző gépet mulcsozó, vagy szárzúzó gépeknek nevezik. A mulcsozó gépeket előszeretettel alkalmazzák a mezőgazdaságban, szántóföldeken, kertészetekben, gyümölcsösökben, vagy erdészeti és kommunális célokra is.

green_climber_02

Az MDB Srl olasz vállalat több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a rádiórányitású mulcsozó, szárzúzó gépek tervezése és gyártása területén. A gépek értékesítését, szervizelését és műszaki fejlesztését a német Vogt GmbH vállalattal együttműködve végzik.

GREEN CLIMBER termékcsalád

A professzionális tájgazdálkodás-technológia igényeinek kielégítésére megalkotott Green Climber (Zöld Hegymászó) szárzúzók (1. kép) közös jellemzője többek között a rádiófrekvenciás távirányítás, a zöld szín, a hegymászó képességekkel rendelkező gumihevederes futómű (kivétel a Power 6 típus, mert ez 6 gumiabronccsal rendelkezik) és a hidraulikus erőátvitel. A rádiófrekvenciás távirányítás révén, ezeken a gépeken nem tartózkodik személy, a gép mellett sétáló vagy a szervizkocsiban ülő ember vezérli, vezeti a gépet. A meredek, akár 60 fokos emelkedőn felfelé és lefelé, vagy átlósan is képesek haladni a kis tömegű gépek.

green_climber_01

A Green Climber olyan rendkívül hasznos kaszáló, szárzúzó, mulcsozó gép, amely különösen nehéz és veszélyes terepen üzemeltethető, a zöld területek, az utak, az autópályák karbantartására használható. A gépcsalád 23,5-től 25 LE teljesítményig 2 hengeres, léghűtéses, míg 30-tól 56 LE teljesítményig 3 hengeres, folyadékhűtésű dízelmotorokkal készülnek. Maximálisan előre-hátra haladási sebességük 9 km/h. A gépek különböző kialakítású és méretű vágó-, szecskázóadapterekkel képesek dolgozni.

Green Climber LV300 PRO

Az új fejlesztésű Green Climber LV300 PRO mulcsozógép száraztömege tartozékok nélkül 780 kg. A gép geometriai méretei az alábbi ábrán láthatók. Az alacsony tömegközéppont és a gumihevederek széles nyomtávja miatt a gép akár 60 fokos lejtőn is képes felborulás veszélye nélkül munkát végezni. A hidraulikus hajtású gép haladási sebessége fokozatmentesen szabályozható 0-9 km/h tartományban előre és hátramenetben is. A gumihevederek nyomtávja álló helyzetben hidraulikusan állítható.

green_climber_1

Az alapfelszereltségként szállított DRAGONE mulcsozófej dupla spirálkéses rotorral rendelkezik. A mulcsozófej tömege 170 kg, a szélessége 1330 mm, a vágási szélesség 1150 mm, a hajtást végző hidromotor fordulatszáma 3300 1/min értékű 220 bar munkaközeg nyomás mellett. Munka közben hidraulikus munkahengerekkel állítható a szárzúzó szerkezet talajtól mért magassága, a vízszintes helyzete, valamint a keresztirányú és hosszirányú dőlése is.

A Green Climber LV300 PRO mulcsozó gép erőforrása egy Yanmar 3 hengeres, folyadékhűtésű, 3000 1/min fordulatszámon 22 kW (30,2 LE) teljesítményt és 1800 1/min fordulatszámon 78,9-85,9 Nm nyomatékot szolgáltató dízelmotor. A CLEAN FIX elnevezésű szerkezet a motor hűtőventilátorának forgásirány-változtatásával automatikusan megtisztítja a hűtőblokkot a rátapadt növényi szennyeződésektől.

green_climber_03

A Green Climber távvezérlő rendszere az egyedülálló, négyirányú joystick segítségével könnyűvé és biztonságossá teszi a munkát, ezen kívül lehetővé teszi a gép gyors és pontos mozgatását (3. kép). A gépen lévő elektronikus vezérlőrendszer figyeli a munkaterület lejtését, és ha szükséges, átlós irányú mozgási korrekciót hajt végre, illetve megállítja a gép mozgását a felborulás megakadályozása érdekében. A rádiós összeköttetés bármi okból történő megszakadása esetén természetesen a gép azonnal meg áll.

green_climber_04

A Green Climber LV300 PRO mulcsozógép kis mérete és tömege miatt könnyen szállítható, például egy könnyű tréler segítségével (4. kép). A professzionális, jó minőségű munkavégzéshez több mint 20 különböző munkaszerszám (pl. fűnyíró, bozótvágó, aprító, csonkdaráló, lefejtő stb.) közül lehet választani.

(Agrofórum Online - Varga Vilmos)