Finnországban jártak erdészeti gyakorlaton a piliscsabai diákok

A piliscsabai FM KASZK, Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 2014 óta vesz részt az Erasmus+ programban, amelynek részeként eddig összesen 62 diák utazhatott Finnországba erdészeti és erdészeti gépész szakmai gyakorlatra.
Finnországban jártak erdészeti gyakorlaton a piliscsabai diákok

Az erdészeti szakmának nagy hagyománya van a piliscsabai iskolában, ahol a diákok tanulmányaikat az erdészeti szakmunkás 3 éves szakközépiskolai, valamint erdészeti és vadgazdálkodási 4+1 éves szakgimnáziumi képzés során végezhetik el. A tanulók a tanulmányaikat technikusi évfolyamokon folytathatják, de a szakma megszerzése után lehetőség van érettségit is tenni.

„Gyönyörű környezetben lévő, jól felszerelt iskolánkban az itthoni szakmai munkát a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei is segítik. Tanulóink többsége a nyári gyakorlatot külső erdészetekben például a Pilisi Parkerdő Zrt., a Bakonyerdő Zrt., a Vértesi Erdő Zrt., a Zalaerdő Zrt. területein illetve egyéni vállalkozóknál végzi. A külföldi szakmai gyakorlatok lehetősége növeli a tanulási motivációt a diákokban, hiszen a részvétel egyik fő feltétele a szakma iránti érdeklődés. Mindezek a lehetőségek a későbbi munkaerő-piaci elhelyezkedést nagymértékben megkönnyítik” - mondta el Börzsönyi Tünde igazgató.

piliscsaba_erdesz_finn_3

Az Erasmus+ program részeként két szakképző intézménnyel működnek együtt, az egyik az Ähtäri városában található SEDU, a másik pedig a nemzetközi programjairól híres JAO intézmény. Mindkét helyen jártak már az iskola tanárai is, ahol megismerkedhettek a finn oktatási rendszerrel, a szakképzéssel, a gyakorlati tevékenységek szervezésének jó gyakorlataival is.

A diákok jellemzően 3 hetes gyakorlaton vesznek részt, melynek főbb témái a következők:

  • erdészeti kézi és munkagépek szerelése, fenntartása, karbantartás
  • finn erdőművelés és erdőgazdálkodás
  • telepítés gépüzemelési feladatai
  • erdőtisztítás gépüzemelési feladatai (bozótírtó, tisztítófűrész, láncfűrész használata)
  • fakitermelés gépüzemelési feladatai (harvester)
  • farakodás és -szállítás gépüzemelési feladatai (forwarder)
  • szimulátorok használata
  • fadöntés

piliscsaba_erdesz_finn_4

Azon kívül, hogy gyakorlati és elméleti ismereteiket is bővítik, együtt élnek és dolgoznak más nemzetek diákjaival, kulturális programokon vesznek részt, szabadidejükben pedig jellemzően a tanulás és a mindennapos beszámoló írása mellett a hagyományos finn szaunát is kipróbálhatják.

„A fő cél az, hogy ha tudunk, akkor minden diákot külföldi tapasztalathoz juttassunk. Az elképzelésünk, hogy a külföldön szerzett gyakorlati tapasztalattal javítsuk a tanulók munkaerőpiaci helyzetét, könnyebben találjanak a szakmájukon belül, lehetőleg hazai környezetben munkát. Az Erasmus+ programon kívül még a Határtalan pályázat segítségével van lehetőség külföldi tanulmányúton részt venni, Kárpátaljára és Délvidékre tudnak a tanulócsoportok kiutazni, minden esetben kísérőtanárral.” – fogalmazott Tóth Judit Emma, az FM KASZK nemzetközi koordinátora.

piliscsaba_erdesz_finn_2

A diákok a gyakorlat során jellemzően először járnak külföldön és először utaznak repülővel, így ez a gyakorlattal együtt olyan életre szóló élményt ad nekik, amellyel jobban elköteleződnek a szakmájuk iránt.

Mivel a székhelyintézmény (FM KASZK) 2017. szeptemberében megszerezte az Erasmus+ Szakképzési tanúsítványt, így a gyakorlatok garantáltak évről évre.

„Várjuk az erdészet iránt érdeklődő diákokat családias légkörű iskolánkba, ahol a távolabb lakó tanulók részére kollégiumi elhelyezést is tudunk biztosítani.” - hangsúlyozta Börzsönyi Tünde igazgató.

piliscsaba_erdesz_finn_1

(FM KASZK nyomán)