Felújították Muck Endre erdőgondnok emlékművét

Egyedülálló kezdeményezés és összefogás jellemezte Muck Endre emlékművének felújítását. A soproni vállalkozói közösség a Tanulmányi Erdőgazdasággal együttműködésben pénzt, időt és energiát nem sajnálva hozta rendbe az erdő atyjának emléket állító műemléket.

Felújították Muck Endre erdőgondnok emlékművét

Horváth Gábor sokat járja a parkerdőt, és ő fedezte fel, hogy Muck Endre emlékműve elhanyagoltan áll. Vállalkozóként felajánlotta a Tanulmányi Erdőgazdaságnak, hogy mind anyagilag, mind pedig munkaerővel támogatja a felújítást.

– A Muck-emlékmű felújítása zajlik éppen. Az elmúlt hetekben Horváth Gábor ügyvezető keresett meg engem, hogy szeretné a Muck-emlékművet felújítani és támogatni ezt mind anyagilag, mind fizikai munkával. Az elmúlt években több alkalommal is rendbe tettük az emlékművet, de a komolyabb felújítás 10 éve volt. Ehhez a kezdeményezéshez, ahogy híre ment, csatlakoztak mások is – mondta el Bánáti László, a TAEG Zrt. oktatási-ökoturisztikai igazgatója.  

A TAEG szakemberei természetesen az ügy mellé állva szakemberekkel és eszközökkel is támogatták az ötletet. – Muck Endrét sokszor emlegetjük a Soproni parkerdő atyjaként. Erdőgondnokként dolgozott az 1800-as évek második felének végén. Az ő idejében kezdődtek el azok a munkák, amelyek a mai parkerdő alapjait letették – tette hozzá.

A felújítás során megtisztították az elburjánzott növényektől az emlékmű környékét. A köveket letakarították, a pad faelemeit lecserélik és murvával fogják borítani a talajt.