Felfüggesztett fogházbüntetés lesz a farönk alá szorult favágó ügyének vége?

Az Ózdi Járási Ügyészség „foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége” miatt emelt vádat egy 44 éves fakitermelő vállalkozóval szemben, aki fakitermelést végzett egy Putnok melletti erdőrészben. Volt fakitermelői képesítése és motorfűrész-gépkezelői engedélye, a szabálytalanul végzett munka miatt ugyanakkor egyik alkalmi munkása egy óriási farönk alá szorult és meghalt. A per hétfőn kezdődött az Ózdi Járásbíróságon.
Felfüggesztett fogházbüntetés lesz a farönk alá szorult favágó ügyének vége?

Sorozatos szabálytalanságok

A tragikus eset 2017. január elején történt, amikor a munkavégzésben segített alkalmi munkavállalóként egy középkorú férfi. A feladat az volt, hogy a korábban kivágott farönköket egy munkagép segítségével a rakodóterületre vontassák. A vontatást a vállalkozó által vezetett munkagéppel és acél drótkötelekkel végezték. Egyszerre két rönköt rögzítettek a géphez, majd azzal a vontatót vezető vállalkozó elindult. Miután az egyik rönk elakadt, hátratolatott és nagyobb lendülettel újra elindult. baleset_erdeszeti_gep_2 Nem győződött meg róla, hogy segítője hol tartózkodik, a férfi az egyik vontatott farönk alá szorult, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. Halálát fulladás okozta.

Felfüggesztett fogház?

A vádirat szerint az „elgázolt” férfi halálát főnöke sorozatos foglalkozási szabályszegése idézte elő. A vállalkozó alkalmi munkavállalóját semmilyen munkavédelmi oktatásban nem részesítette, részére egyéni védőfelszerelést, így munkavédelmi sisakot sem biztosított. A farönköket szabálytalanul, a vékonyabb végüknél fogva vontatta, holott a vastagabb végüknél rögzítve kellett volna. Elakadás esetén a visszatolatás helyett a megakadt rönköt emeléssel, csörlőzéssel, átfordítással kellett volna kiszabadítania. A vontatást csak szakképzett személy jelzése alapján kezdhette volna meg. A vontató munkagépre érvényes jogosítvánnyal nem rendelkezett, a gépnek műszaki érvényessége nem volt. A fa alá szorult embert ki lehetett volna szabadítani, ha van a helyszínen láncfűrész, mely egyébként kötelező az ilyen munkavégzéseknél. baleset_erdeszeti_gep_3 Az ügyészség a vállalkozóval szemben felfüggesztett fogházbüntetést és a fakitermelői foglalkozástól eltiltást indítványozott. (boon.hu) erdomezolike