FAO: nő az erdőtüzek száma, terjednek a kártevők

A FAO friss kiadványa szerint az éghajlatváltozás növeli a világ erdeinek érzékenységét az olyan stresszhatásokkal szemben, mint az erdőtüzek és a kártevők. A publikációban felhívják a figyelmet az innováció fontosságára, mely segítségével hatékonyabban lehetne fenntartható erdőgazdálkodást végezni.

FAO: nő az erdőtüzek száma, terjednek a kártevők

A „A világ erdőinek helyzete 2024: Erdészeti innovációk a fenntarthatóbb jövő felé” című jelentést az Erdészeti Bizottság (COFO) 27. ülésésének első napján mutatták be Rómában. Az idei találkozó témája „Az erdészeti megoldások felgyorsítása innováción keresztül”.

A State of the World’s Forests 2024 (SOFO 2024) jelentése szerint bizonyítékok vannak arra utalva, hogy az éghajlatváltozás sebezhetőbbé teszi az erdőket olyan stresszfaktorokkal szemben, mint például az erdőtüzek és a kártevők.

Nő az erdőtüzek száma

Az erdőtüzek intenzitása és gyakorisága növekszik, beleértve a korábban nem érintett területeket is. A 2023-as tüzek pedig becslések szerint 6687 megatonna szén-dioxidot bocsátanak ki világszerte. A boreális erdőtüzek korábban a globális szén-dioxid-kibocsátás 10 százalékáért voltak felelősek, azonban 2021-ben az ezen tüzek (főképp az elhúzódó aszály miatt) új rekordot értek el, ezzel az erdőtüzek számlájára írható kibocsátások negyedét okozva.

Támadnak at invazív fajok

Az éghajlatváltozás az erdőket sebezhetőbbé teszi az invazív fajokkal szemben, a rovarok, kártevők és betegségek kórokozói pedig veszélyeztetik a fák növekedését és túlélését. A fenyőt pusztító fonálféreg mára jelentős károkat okozott az őshonos fenyőerdőkben Ázsia egyes országaiban, de az előrejelzések szerint a rovarok és egyéb betegségek 2027-re Észak-Amerika egyes területeit sem fogják kímélni.

Nem csökken a termelés

A globális fatermelés ugyanakkor továbbra is dübörög: a világjárvány alatti rövid zuhanás után a termelés évente mintegy 4 milliárd köbméterre állt vissza.

Mintegy 6 milliárd ember használ faanyagnak nem minősülő erdészeti termékeket és a világ rászoruló lakosságának 70%-a él erdei javakkal a táplálkozás, orvosság, energia, jövedelem és egyéb célok biztosítására. Becslések szerint a fanyersanyag iránti globális kereslet akár 49%-kal is nőhet 2020 és 2050 között.

A FAO kiadvány amellett érvel, hogy az innováció révén az erdőgazdálkodásban kulcsfontosságú lépést tehetünk a fenntartható fejlődési célok megvalósítása felé.

A FAO elismeri, hogy a tudomány és innováció fontos elemei az erdészeti alapú megoldásoknak

 – írta a FAO főigazgatója, Csü Tong-jü a jelentés előszavában.

„Az erdők állapotáról szóló jelentés említett kiadása fontos tudással szolgál szervezetünknek a bevált innovációk terjesztéséhez a szektorban. Hiszem, hogy a FAO tagországai és más partnerek is segítséget kapnak általa a felelős, befogadó és kulcsfontosságú újítások bevezetéséhez az erdőgazdálkodásban, erősítve az agrár-élelmezési rendszerek fenntarthatóságát és ellenálló képességét, hozzájárulva egy jobb jövőhöz mindenki számára.”