Érkeznek a legújabb John Deere Forestry gépek, a POSCH innovációja már itt is van

Korábban már beszámoltunk arról, hogy márciustól új magyarországi forgalmazóval dolgozik együtt a finn John Deere Forestry. A JG-Max Bt. 20 éves helyi tapasztalatát felhasználva szeretnének újabb sikereket elérni a magyar piacon. Ebben az első lépés egy bajai nyílt nap volt, ahol a partnerek új információkkal gazdagodhattak – ráadásul nem csak a zöld erdészeti gépek kapcsán.

Érkeznek a legújabb John Deere Forestry gépek, a POSCH innovációja már itt is van

Az elmúlt években elvégzett fejlesztéseinknek köszönhetően lehetőségünk nyílt arra, hogy egy olyan márkával bővítsük a termékpalettánkat, amely jelenleg is meghatározó szereplő a magyar erdőkben. Március 1-jétől a John Deere Forestry erdészeti gépek hivatalos magyarországi forgalmazója a JG-Max Bt. lett

– mondta el az Erdő-Mezőnek Bencses Gábor, a cég ügyvezetője.

Nem meglepő, hogy ez a hír volt az apropója a március 21-én és 22-én megtartott nyílt napnak, ami során régi és új partnerek látogattak el a JG-Max Bt. 2023-ban átadott bajai telephelyére, ahol már feltöltött alkatrész raktár, valamint többek között két G szériás John Deere erdészeti gép, egy harvester és egy forwarder várta az érdeklődőket. Ezek mellett természetesen POSCH tűzifa-feldolgozó gépeket, valamint Maxwald és Mus-Max eszközöket is meg lehetett tekinteni – a POSCH Spaltfix széria új típusát is itt mutatták be először Magyarországon.

10 százalék is sokat jelent

A POSCH új, Spaltfix S376 daraboló-hasító gépének egyik nagy újdonsága, hogy a hasítócsatornát 10 százalékkal megdöntötték. Mindez komoly tesztelések eredménye, ami során kiderült, hogy ez az a pozíció, amikor a hasítórészbe leeső kugli nem tud elfordulni. Ehhez egyébként idomulnia kellett a hasítókésnek is, ami merőlegesen áll az új irányra.

Az új elektronikának köszönhetően a gép megméri az átmérőt, és a beállított hossz alapján tömör köbmétert számol, sőt, automatikusan állítja be a középpontot is. Szintén újítás a 25 fokos szalagfordítási lehetőség, ami még jobban felgyorsítja a rakodási folyamatokat például egy átállás esetében. A POSCH új eszköze már most, 2024-ben megfelel a jövőbeli, 2025-ös biztonsági CE szabványoknak. 

A gyártó tapasztalata volt, hogy a szöghajtás elhagyásával a berendezés még üzembiztosabb így ezt az új típusnál megszüntették (kivétel a vegyeshajtás). Az új Spaltfix kardános és elektromos hajtással is rendelhető. A gép hátsó burkolata teljes egészében felnyitható így a karbantartás és javítás sokkal könnyebb, gyorsabb lett.

Hamarosan érkezik a John Deere H széria

A nyílt nap egyik legkomolyabb híre az új forgalmazó belépése mellett a John Deere Forestry harvesterek és forwarderek H szériának érkezése, ami április végén várható. A géppremierről az Erdő-Mező is első kézből tudósít majd, addig viszont a már jól bevált G széria termékeit járhatták körbe a Bajára érkező vendégek. Ezeket Nagy Gábor, az ÖFORST GmbH képviselője mutatta be. Az osztrák cég a JG-MAX partnereként támogatja szakértelmével a magyar fakitermelő vállalkozókat és erdészeket, ahogy a Timber-Trans Kft. a JG-MAX szervizpartnerként folytatja a John Deere gépek szervízelését.

A 1270 G harvester egy igazi allrounder, egy mindenhol bevethető fakitermelő gép

– kezdte az EURO V-ös motorral ellátott eszköz bemutatást Nagy Gábor. A gépet egy 425-ös döntőfejjel szerelték, aminek hatékonyságáért a twin-pump hidraulikarendszer felel. Ennek segítségével megnövekedett a hatékonyság, gyorsabbá vált a gallyazás. Mint megtudtuk a hazai piacon „traktormintás” gumikkal szerelik a gépeket, hiszen ezek a legnépszerűbbek, de gyakran mutatkozik igény láncra is. Alapvetően kiemelhető, hogy a nyolckerekes gépeket előszeretettel rendelik a vállalkozók, erdészetek.

A John Deere Forestry 1210 G forwarder szintén közkedvelt típus Magyarországon, aminél érdekesség, hogy a hazai erdőkbe jellemzően tolólappal választják. A megerősített CF7-es daru nagy biztonságot és hatékony munkavégzést szavatol, különösen az IBC intelligens daruvezérléssel. A bemutatott típusnál a rakonca már hidraulikusan, a fülkéből egyetlen gombnyomással szélesíthető.

20 éves tapasztalatra alapozva

A John Deere Forestry gépekkel nagy múltra tekinthetünk vissza Magyarországon, amit szerettünk volna új szintre emelni. Ezért döntöttünk úgy már tavaly, hogy erősíteni fogjuk a jelenlétünket, és ebben a JG-Max Bt. lesz a partnerünk.

Ezt már Alexander Erbe, a gyártó közép-európai kereskedelmi vezetője mondta a rendezvényen.

Christopher Bichler, a POSCH export és sales részlegéért felelős szakembere hangsúlyozta, hogy nemcsak technikai, műszaki tudásuk miatt sikeres a 18 éves együttműködésük a JG-Max Bt.-vel, hanem a hozzáállásuk miatt is. Ezért pedig különösen ajánlják importőrüket a magyar erdészeti vállalkozóknak.

Sikeres partnertalálkozó

A JG-Max bajai telephelyén nagy érdeklődés kíséretében zajlott a kétnapos partnertalálkozó, ami során a John Deere Forestry, valamint a POSCH termékei mellett a Maxwald csörlőit is megtekinthették az érdeklődők, sőt a Mus-Max nagyteljesítményű aprítógépét is működés közben lehetett látni.

Az elkövetkező időszakban a JG-Max Bt. a forwarderrel és a harvesterrel egy terepi bemutatót szervez, így a gépek munkakörülmények között is bizonyíthatnak a leendő gépkezelőknél. Az alkatrész-készlet eközben folyamatosan bővül a bajai központban. Összességében tehát minden adott ahhoz, hogy a John Deere Forestry erdészeti gépek még nagyobb szeletet harapjanak ki a magyarországi piacból.