Elpusztult a 300 éves romhányi törökmogyorófa

Kiszáradt a 300 éves romhányi törökmogyorófa, amely a 2022-es aszály után kezdett el haldokolni. Az Ipoly Erdő Zrt. a  nool.hu portált arról tájékoztatta, hogy az ikonikus romhányi törökmogyorófa menthetetlen, azonban mégis van remény arra, hogy biztosítva legyen az „utódlása”.

Elpusztult a 300 éves romhányi törökmogyorófa

Haraszti Gyula, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: az ikonikus törökmogyorófa a szívügyük.

A korábban egészséges képet mutató fa a 2022-es aszály után kezdett el haldokolni. A hanyatlását a kora is eredményezhette. A fa az idén már nem hozott élő hajtásokat. Úgy ítéljük meg, hogy sajnos elpusztult, és a sorsán szakember sem tud már segíteni 

– emelte ki Haraszti Gyula, aki kifejtette, hogy tavaly megkíséreltek a már erősen pusztuló matuzsálemről szaporítóanyagot gyűjteni, illetve a környezetében magoncokat találni. Azonban a begyűjtött magok kicsíráztatása nem sikerült.

A kiszáradt törökmogyorófa akár még két évtizedig is elállhat a helyén

A fa környezetében egyelőre egyetlen fiatal törökmogyoró egyedet találtunk, a fához vezető ösvényt szegélyező fagyalsövényben. Ez a fácska a történelmi anyafa genetikai utódjának tekinthető. Életerősnek tűnik és hajtásokat hoz – alkalmas lehet rá, hogy vele biztosítsuk a fa „utódlását”

– hangsúlyozta Haraszti Gyula, aki szerint a kiszáradt faóriás biztonsági karbantartás mellett még akár két évtizedig is állhat a helyén mementóként. Ugyanakkor a fiatal fát meg kell védeni a további sövénynyírástól, róla szakértő közreműködésével dugványokat lehetne gyűjteni, azokból pedig vegetatív úton új fácskákat nevelni. Mint mondta: a megnevelt utódokból az önkormányzat többet is elültethet a kiszáradt emlékfa környezetében, ebben pedig a Nyugat-Cserháti Erdészet segíthet nekik, amennyiben azt igénylik.

Az elmúlt évszázadok alatt a fa és annak környezete is jelentős közösségi térré vált

A 300 éves törökmogyorófa Romhányban, a Bereczki Máté út végén, a kastélyka dűlőnél, az Országos Kéktúra útvonalától mintegy 600 méterre található és kedvelt pihenőhely a helyiek, valamint a kirándulók körében.

Az Ipoly Erdő Zrt. tájékoztatása szerint az ország legöregebb törökmogyorófája 20 méter magas, 48 centiméter átmérőjű, a koronavetülete pedig 25 méter. A néphit szerint II. Rákóczi Ferenc innen irányította a romhányi csatát. Azonban sokan valószínűbbnek tartják azt a feltételezést, miszerint II. Rákóczi Ferenc Rodostóról, egy katonájának a segítségével küldte haza a facsemetét vagy saját maga ültette el azt később az ütközet emlékére. A fa további érdekességei közé tartozik, hogy lombkoronája az egykori Nagy-Magyarországot formázza meg. A romhányiak számára, azonban nem csak a történelmi vonatkozás miatt vált fontossá az ikonikus törökmogyorófa, hanem azért is, mert az elmúlt 300 évben a fa és annak környezete is jelentős közösségi térré vált.