Egyre közelebb hazánk déli határához az afrikai sertéspestis

Október közepén a Magyarországgal határos, horvátországi Eszék-Baranya megyében is igazolták az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét házisertés-állományokban.

Egyre közelebb hazánk déli határához az afrikai sertéspestis

A horvát járvány nyári kezdete óta a kitörések száma meghaladta az ezret, a fertőzött állatoké a húszezret. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a körültekintő és felelős hozzáállásra hívja fel a Horvátországba utazók figyelmét, egyúttal a déli vármegyék sertéstartóitól a kiemelt járványvédelmi intézkedések betartását kéri.

2023. nyarán Horvátországban is megjelent az ASP. A járvány kezdetben Horvátország Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával határos területeit érintette, majd robbanásszerűen elterjedt. Október közepén a hazánkkal határos, horvátországi Eszék-Baranya megyében is azonosították a vírust. 

A magyar állategészségügyi hatóság továbbra is fenntartja a megerősített járványvédelmi intézkedéseket annak érdekében, hogy minimalizálja a betegség behurcolásának kockázatát. Bár a nyári élénk turisztikai forgalom csökkent, a Horvátországba látogató magyar lakosság részéről továbbra is elengedhetetlen a fokozott óvatosság.

A Nébih kéri az érintett utazókat, hogy ne hozzanak haza sertés eredetű húskészítményeket, és kiemelten ügyeljenek arra is, hogy az élelmiszerhulladékot kizárólag a vadállománytól védett, megfelelően kialakított hulladékgyűjtőkbe dobják ki.

A romló járványhelyzet miatt fontos, hogy már a közepes kockázatú déli vármegyékben is betartsák a sertéstartók a kiemelt járványvédelmi intézkedéseket. Ebben a Nébih honlapjáról letölthető Jó Sertéstartási Gyakorlat nyújt segítséget. Ezenfelül a Nébih ASP tematikus oldalán további hasznos információk olvashatóak a horvát származású élősertés és a sertés eredetű termék megfelelő származásáról, valamint a horvátországi korlátozás alatt álló területek alakulásáról: https://portal.nebih.gov.hu/-/asp-korlatozas-fertozott-teruletek-horvatorszag 

Fontos tudni, hogy az afrikai sertéspestis megjelenése rendkívül komoly gazdasági kárt okoz. Az elmúlt évek kiemelkedő állategészségügyi sikere, hogy a magyar házisertés-állományt sikerült megvédeni a betegségtől, valamint a vadállományban is nagymértékben lelassult a vírus terjedésének üteme. Az utazók, kirándulók, rokonlátogatásra utazók egyaránt Magyarország állatállományának védelmét szolgálják a hatóság javaslatainak betartásával.