Egyik napról a másikra kivágták a nemzeti park famatuzsálemét

Az 1800-as évek végén ültették el azt a hegyi juhart az Angliában található Northumberland Nemzeti Parkban, melyet szeptember végén egyik napról a másikra kivágtak ezidáig ismeretlen tettesek.

Egyik napról a másikra kivágták a nemzeti park famatuzsálemét

A nemzeti park ikonikus fája több mint száz éve növekedett a rómaiak által épített Hadrianus-fal mellett. Egészen mostanáig.

Sok kiránduló úticélja volt a nemzeti park fájának felfedezése, de a fotósokat is megihlette az egyedi környezetben növekedő juhar. A szemfüleseknek onnan is ismerős lehet a matuzsálem, hogy az 1991-es Robin Hood: Tolvajok hercege című film egyik jelenetének helyszíneként szolgált. A Sycamore Gap Tree névre keresztelt egyedet 2016-ban az év fájának választották Angliában.

Fotó: Darren Edmonds / BBC

A rendőrség eddig annyit árult el az esetről, hogy szeptember 28-án virradóra történt a fa kivágása, egyelőre egy 16 éves fiatalt és egy 60 év körüli férfit gyanúsítanak a bűnténnyel. Miután a fa a vágás következtében eldőlt, sérülést okozott a Hadrianus falán is, melyet a rómaik építettek i.sz. 122 és 130 között, és az UNESCO Világörökség része.