Bogárgyűjtéstől az afrikai kalandokig – Dr. Sáska László életét mutatják be a FeHoVán

A FeHoVa – Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállítás minden évben megemlékezik hazánk kiváló vadászairól. Nincs ez másképp az idei rendezvényen sem: 2023-ban többek között Dr. Sáska László életét és munkásságát ismerhetik meg a látogatók a hagyatéki gyűjtemény segítségével. 

Bogárgyűjtéstől az afrikai kalandokig – Dr. Sáska László életét mutatják be a FeHoVán

Rovargyűjtéstől az orvosláson át egészen Afrikáig

Az orvosi hivatástudat kibontakozása mellett már fiatalon megmutatkozott Sáska Lászlónál a természet iránti szeretet. „Már másodévesként neki volt a legszebb rovargyűjteménye” – olvasható az életútját bemutató installáción. Sáska, amikor tehette, felfedező- és gyűjtőútra indult a Kárpátok tájaira, majd Dalmáciába és Boszniába is eljutott. 

Az orvos-vadászíró életének egyik fordulópontja volt felesége, Mojzsis Mária megismerése. A pár 1933-ban hátrahagyta addigi életét, és elindult felfedezni Afrikát. Sáska a fekete földrészen trópusi betegségeket kutatott, vadászként pedig a kontinens nagyvadjai vonzották. A vadászpáros – merthogy „Pipike” éppúgy puskát ragadott, mint férje – miután Szomáliában töltött néhány hónapot, Tanganyikába utazott, majd többszöri költözés után végül a Meru vulkán lábánál, a Tanzániában fekvő Arushában telepedett le.

Fotókon a vadászkalandok

A házaspár minden alkalmat megragadt arra, hogy megörökítse élményeit. Majdnem hétezernyi fotót, diát, és három-négyezer méternyi filmfelvételt készítettek kalandjaik során, amiből színes válogatást tekinthetnek meg a FeHoVa kiállításra érkezők. „Pipikét” láthatjuk az első elejtett Thomson-gazella trófeájának ölelésében, míg Sáskát az általa felfedezett, gyönyörű, afrikai orchideával. A dokumentációknak hála betekinthetünk abba a pillanatba is, amikor az etnográfiai, antropológiai, botanikai és zoológiai megfigyeléseket összefoglaló, Életem Afrika című könyv íródott, és láthatjuk azt is, amikor Sáska vízibakot ejtett el Uluguru környékén. 

A hagyaték megelevenedik

A megjelentetett fotók révén elképzelhetünk egy kalandos életutat, és ezt színesítik a személyes tárgyak kiállítása is, amelynek segítségével még közelebb hozzák a látogatóhoz a vadász mindennapjait.

Dr. Sáska László özvegye, Mojzsis Mária számos emléktárgyat bocsátott az érdi Magyar Földrajzi Múzeum részére, melyet a Magyar Tudományos Afrika Expedíció juttatott haza a tanzániai Arushából 1988-ban. Az idei évben tovább gazdagodott a gyűjtemény a vadász lánya, Endrédi Istvánné jóvoltából. 

A felajánlásoknak köszönhetően betekinthetünk a Magyar Vadászújságba, ahol Sáska 1933-1940 között publikált, szemügyre vehetjük az orvos vadászengedélyét, és megvizsgálhatunk egy víziló agyarat és egy orszarvútalp trófeát. 

Érdemes ellátogatni az idei FeHoVa eseményre, ahol a vándorkiállítás méltó emléket állít Dr. Sáska László életének.