Az LMP szerint is nonprofit állami erdőgazdaságok kellenek - továbbra is féltik az erdőket

Veszélyben vannak a magyarországi erdők, mindent el kell követnünk, hogy a túlzott kitermelést megakadályozzuk - jelentette ki Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Az LMP szerint is nonprofit állami erdőgazdaságok kellenek - továbbra is féltik az erdőket

Az ellenzéki politikus azt mondta, teljes mértékben egyetértenek a Nagy István agrárminiszter által elmondottakkal, miszerint nonprofittá kell tenni az állami erdészeteket, de ha valóban így gondolja a kormányzat, akkor elvárják, hogy ennek megfelelő lépéseket tegyen. Az LMP maximálisan egyetért azzal a kormányzati szándékkal, hogy a mostani 21 százalékról 2030-ra 27 százalékra növeljék Magyarországon az erdőterületet. Ugyanakkor nem értik azt, hogy ha ez a kormány  célja, akkor miért hoznak ezzel ellentétes rendelkezéseket - közölte.

Szendefy Mária azt mondta, a kormány augusztusban olyan rendeletet adott ki, amely gyakorlatilag feloldotta az összes korábbi korlátozást: lehetővé tette a tarvágást védett területeken, a fakivágást vegetációs időszakokban, valamint nem írta elő azt a szigorú megújítási kötelezettséget, amely az erdőtörvényben szerepelt. Közölte, az LMP továbbra is követeli ez erre a vonatkozó kormányrendelet visszavonását. Az, hogy ezt Nagy István egy miniszteri utasítással az állami erdőgazdaságokra nézve pontosította, lényegében visszavonta, nem elegendő, ugyanis az erdőterület 4-5 százalékát kitevő magánerdők esetében is kell valamilyen megoldást találni - jegyezte meg.

Szendefy Mária szólt arról is, a kormány hatósági tűzifa árat tett lehetővé minden magyar háztartás számára, és érezni is, hogy "megindult a roham az erdőgazdaságok felé". A politikus elmondta, aggódnak amiatt, ha valóban sokan elkezdenek élni ezzel a lehetőséggel, akkor esetleg a tartalékaikat kezdik majd felélni az erdőgazdaságok. Ezért a vonatkozó szabályozás visszavonását is követelik. Követelik továbbá, hogy az őshonos erdők, különösen a bükkösök különös védelmet élvezzenek - fűzte hozzá.