Államtitkár: fontos, hogy a smaragdfát a külföldi és hazai ipari szereplők is megismerjék

Kevés olyan termék van ma a világon, amely az ENSZ összes fenntarthatósági kritériumának megfelel, ezek közé tartozik a smaragdfa. Fontos, hogy ezt a terméket a külföldi és a hazai ipari szereplők is megismerjék - hangsúlyozta Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár kedden Budapesten, az első Smaragdfa Fenntarthatósági Napon.
Államtitkár: fontos, hogy a smaragdfát a külföldi és hazai ipari szereplők is megismerjék
Az államtitkár elmondta: a kormány azon dolgozik, hogy ennek a kiváló terméknek ne csak Magyarországon, hanem külföldön is legyen jövője. "Fontos, hogy a növényt a hazai iparágak szereplői, akik felhasználók lehetnek, megismerjék, elfogadják, és egy olyan termék legyen belőle, amely a fenntarthatóságot és a klímaváltozás elleni küzdelmet szolgálja" - tette hozzá Kovács Pál. smaragdfa_1 Mint rámutatott, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében kiemelkedő szerepet játszik az atomenergia és a megújuló energiaforrások elterjedése. "Fontos azonban, hogy emellett egyre nagyobb hangsúlyt kapjanak a szén-dioxidot elnyelő termékek, így például a smaragdfa is, amely az eddig ismert termékekhez képest akár tízszer több szén-dioxidot is képes megkötni" - emelte ki az államtitkár. [caption id="attachment_65482" align="aligncenter" width="600"]Budapest, 2021. augusztus 24. Kovács Pál, a paksi atomerõmû kapacitásának fenntartásáért felelõs államtitkár (j) beszél, mellette Batbayar Zeneemyadar (Batbajar Zenimjadar), Mongólia nagykövete (b) és Steier József, a Sunwo Zrt. alapítója (k) a smaragdfa felhasználási lehetõségeirõl tartott sajtótájékoztatón a smargdfa hibrid nemesítõje, a Németh-fa Kft. bemutatótermében 2021. augusztus 24-én, az elsõ Smaragdfa Fenntarthatósági Napon. MTI/Máthé Zoltán Budapest, 2021. augusztus 24.
Kovács Pál, a paksi atomerõmû kapacitásának fenntartásáért felelõs államtitkár (j) beszél, mellette Batbayar Zeneemyadar (Batbajar Zenimjadar), Mongólia nagykövete (b) és Steier József, a Sunwo Zrt. alapítója (k) a smaragdfa felhasználási lehetõségeirõl tartott sajtótájékoztatón a smargdfa hibrid nemesítõje, a Németh-fa Kft. bemutatótermében 2021. augusztus 24-én, az elsõ Smaragdfa Fenntarthatósági Napon.
MTI/Máthé Zoltán[/caption] A smaragdfából már ma is több termék készül. A sajtótájékoztatón bemutatták egy hegedű terveit is. Mint Gáspár Károly hangszerész elmondta, a smaragdfa nagyon könnyű faanyagnak számít, ezért ideális a hegedűkészítéshez. A hangszer már félig elkészült, tesztelése szeptember végén várható. Hozzátette, hogy a smaragdfából készülő hegedűt szeretnék bemutatni a dubai világkiállításon is, valamint a jövőben csellót, brácsát és nagybőgőt is szeretnének készíteni a különleges faanyagból. A smaragdfa egy Paulownia-hibrid, amelyet 8 országgal, 2 akadémiával, 6 egyetemmel és különböző kutatóintézetekkel, komoly tudományos kísérletekkel fejlesztett ki a Sunwo Zrt. [caption id="attachment_65481" align="aligncenter" width="600"]Budapest, 2021. augusztus 24. Steier József, a Sunwo Zrt. alapítója a smaragdfa felhasználási lehetõségeirõl tartott sajtótájékoztatón a smargdfa hibrid nemesítõje, a Németh-fa Kft. bemutatótermében 2021. augusztus 24-én, az elsõ Smaragdfa Fenntarthatósági Napon. MTI/Máthé Zoltán Budapest, 2021. augusztus 24.
Steier József, a Sunwo Zrt. alapítója a smaragdfa felhasználási lehetõségeirõl tartott sajtótájékoztatón a smargdfa hibrid nemesítõje, a Németh-fa Kft. bemutatótermében 2021. augusztus 24-én, az elsõ Smaragdfa Fenntarthatósági Napon.
MTI/Máthé Zoltán[/caption] A smaragdfa többek között gyors, akár napi két centiméteres törzsnövekedésével, tápanyagként használható, proteinben gazdag hatalmas leveleivel, valamint komoly pormegkötő és szélfogó képességével az ipari hasznosításon túl új alapokra helyezi a globális klímavédelmet is - hangsúlyozzák az eseményre kiadott háttéranyagban. (MTI)