A STIHL hazánkba is elhozza a digitális erdőgazdálkodást

Szeptember közepén waiblingeni központjában mutatta be legújabb fejlesztéseit a STIHL. A németországi sajtónapon, amelyre az Erdő-Mező is meghívást kapott, az új fűnyíró, a már saját gyártósoron készülő magasnyomású mosó és a továbbfejlesztett lombvágó mellett bemutatták az erdőgazdálkodók számára létrehozott LogBuch alkalmazást, az első elektronikus injektoros motorfűrészt, az MS500i-t és a Smart Connector érzékelőt, ami rengeteg hasznos lehetőséget kínál a vállalkozóknak. A STIHL legfrissebb fejlesztéseivel nagy lépést tett előre az ágazat digitalizálásában, az Erdészet 4.0 ugyanis már nem csak egy fogalom...
A STIHL hazánkba is elhozza a digitális erdőgazdálkodást

Digitális jelölés beszédfelismerés alapján

A STIHL egyik legjelentősebb fejlesztése a LogBuch alkalmazás, ami először kapcsolja össze a helyi adatgyűjtést a nyelvi információkkal, ezzel pedig jelentősen megkönnyíti és felgyorsítja az erdészek munkáját. Az Erdészet 4.0 koncepció részeként egy olyan applikáció készült el, aminek segítségével felvehető egy fa földrajzi elhelyezkedése és minden fontos tulajdonsága. Ehhez pedig nem kell gépelni, elég az adatokat bediktálni az okostelefonba, ami írásban rögzíti, naplózza és egy felhőbe fel is tölti az információkat. Mindez különösen előnyös nehéz, meredek terepen, ahol az erdész minkét kezét lefoglalná a felvételezés. Ráadásul a megoldás offline üzemmódban is használható.

stihl_kezdokep

A szoftvert az erdészek igényeihez szabták, az könnyen használható, ráadásul a digitális jelölés számos új lehetőséget rejt magában. Ezt igazolta a tesztelésben résztvevő Axel Scheuermann kerületvezető erdész is, aki Oberberkenben használta a szoftvert. „Nagyszerű ötlet, hiszen a felhasználók számára a gyakorlatban is hasznos. Már régóta vágytam egy hasonló megoldásra, ami hatékony és biztonságos munkát szavatol” – mondta el a szakember.

A LogBuck webes felületén a felhasználók részletes elemzéseket érhetnek el, amelyek ráadásul megoszthatók, így a rendszer hatékonyabbá teszi a károk felmérését, a fakitermelést, a közelítést és a szállítást is, tehát az egész termékláncra kedvezően hat.

Nincsen több titok – még az erdő mélyén sem

A munkafolyamatok ellenőrzésére, a teljesítmény növelésére a STIHL kifejlesztette a Smart Connector hálózati eszközt, ami a munkagépekre szerelve, egy applikáció segítségével pontos információkkal szolgál a felhasználóknak. A felhő alapú megoldás a parkfenntartás, a kertészet, de az erdőgazdálkodás területén is jó szolgálatot tehet a vállalkozók számára, hiszen egy alig 5 centiméteres szenzor képes rögzíteni például az üzemórát, amit aztán eltárol egy felhőben. Mindez a fakitermelők tevékenységét és a szükséges karbantartások elvégzésének aktualitását is megmutatja.

stihl_1

A szenzor Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál az okostelefonnal vagy a tablettel. Ennek hátránya, hogy az adónak és a vevőnek közel, nagyjából 10 méteren belül kell lennie. A megoldás ugyanakkor offline állapotban is megbízható adatrögzítést szavatol. Az eszközök később az összegyűjtött adatokat feltöltik egy felhőbe, amiket a STIHL applikáció segítségével bármikor lehívhatunk. Igény esetén a földrajzi pozíció is rögzíthető.

A Smart Connector által összegyűjtött anyagokat számos módon felhasználhatjuk. Részletes áttekintést kapunk az eszközök állapotáról, a dolgozók teljesítményéről, a használat pontos idejéről. Ezzel minimalizálható az állási idő, optimalizálható a munka, összehangolható az eszközök használata. Mindezek mellett a rendszer figyelmeztet, ha elérkezett az idő a kötelező karbantartásra. Szükség esetén a STIHL applikáción keresztül már a kereskedővel is felvehetjük a kapcsolatot, időpontot kérhetünk, a szükséges adatokat pedig egyből megoszthatjuk a szervizzel. Ennek segítségével előzetesen megtervezhető a gép vizsgálata, hamar beszerezhetők a pótalkatrészek. A szervizidő lecsökkentésével pedig kevesebb ideig esik ki az eszköz a munkából.

stihl_01

Cikkünket hamarosan folytatjuk, amiben további STIHL újdonságokat mutatunk be!

(Gribek Dániel - Erdő-Mező Online)