A holtfa lehet a megoldás? - Ausztriában hátrahagynák a szúkár miatt elpusztult fákat

A napokban a kurier.at oldalon megjelent, Gilbert Weisbier által jegyzett cikkben egy osztrák erdészeti szakember mondja el véleményét a szú miatt jelentősen károsodott erdőkről. A mintegy 1000 hektáros területen ugyanis nagy kihívás elszállítani a rendkívül kis értékkel bíró rönköket, ami gyakorlatilag gazdaságtalan.
A holtfa lehet a megoldás? - Ausztriában hátrahagynák a szúkár miatt elpusztult fákat
Franz Fischer, a Waldverband Niederösterreich, az állami erdőgazdaságok ernyőszervezetének elnöke szerint azokat a fákat, amiknek már a kérge is lejön, a területen kell hagyni, nem szabad rájuk energiát pocsékolni. Mindez pénzt takarítana meg az erdőtulajdonosoknak, és új lehetőségeket is teremtene. Ezek a fák gazdasági szempontból gyakorlatilag értéktelenek, csak a munkaerőt, a gépeket foglalják le, miközben nem termelik ki a költségeket sem. Fischer szerint a holtfák területen hagyása ráadásul nemcsak a költségcsökkentésben segít, de annak pozitív hatásai vannak az erdő ökoszisztémájára is. Azok ugyanis védik az újulatot a széltől, a kiszáradástól. Emellett a kidőlt fák az erdei rovarok élőhelyévé is válnak, aminek köszönhetően olyan ökológiai szigetek jöhetnének létre, ahol a szú természetes ellenségei szaporodhatnának. [caption id="attachment_59562" align="aligncenter" width="600"]Franz Fischer - Fotó: Jürgen Zahrl Franz Fischer - Fotó: Jürgen Zahrl[/caption] A kurier.at cikke szerint a lehetőség jogi szempontból is adott, hiszen az erdőtörvény csak akkor írja elő a fertőzött törzsek eltávolítását, ha azok veszélyt jelentenek a környező erdőkre. Ha a károsított területet már korábban elszigetelték vagy a szú már elhagyta a törzset, akkor nem szükséges megtisztítani a területet. Ha ezek a területek nem jelentenek veszélyt a közeli erdőkre, akkor ez a megoldás jelentősen hozzájárulhat az ökológiai szempontból rendkívül értékes holtfák nagyobb mértékben történő megtartásához, ezáltal a biomassza visszajuttatásához az erdőbe. Ezt már az osztrák erdővédelmi intézet vezetője, Gernot Hoch nyilatkozta a helyi lapnak. A szakember azonban a módszer hátrányaira is felhívta a figyelmet, amire nem árt gondolni, hiszen a nagy mennyiségű holtfa veszélyeket is rejt magában, ráadásul a későbbi gazdálkodást is megnehezítheti.
Mindezek mellett azt is hangsúlyozni kell, hogy a holtfák területen hagyása csak részmegoldás, az erdőgazdálkodóknak ugyanis ettől függetlenül még meg kell teremteniük a felújítás forrásait, ami a szakemberek szerint nagyon nehéz lesz. Franz Fischer ugyanakkor hozzátette, hogy szerencsére jó támogatási programok léteznek Ausztriában, ami segíti az erdőtulajdonosokat. A felújításnál, újratelepítésnél azonban nagy kérdés a faválasztás, hiszen az jól látszik, hogy míg húsz évvel ezelőtt egyértelmű volt a fenyő, hiszen viszonylag kevés munka után gazdaságilag is megérte letermelni, ma már sokan kétszer is meggondolják a hagyományos lehetőséget. Egyre többen már olyan szaktanácsadók véleményére alapoznak, akik a magasságot, a talajadottságot, a terület jellemzőit megvizsgálva segítenek a megfelelő erdő kialakításában. (Erdő-Mező Online - kurier.at nyomán)