90 éves lett a KEFAG nyugalmazott erdésze

Meglepetés ebédet szervezett a KEFAG Zrt. kollektívája és a volt kollégák a Szulyovszky-féle Nyíri Erdészháznál a 90. születésnapját ünneplő Szeverényi István nyugalmazott erdésznek.
90 éves lett a KEFAG nyugalmazott erdésze
90 éves Szeverényi István nyugdíjas erdész, a Kecskeméti Állami Erdőgazdaság korábbi erdészetvezetője, a Zrínyi Miklós 7. Honvéd Gyalogezred katonazenekarának tagja. Kecskeméten született 1924. augusztus 5-én.Polgári iskolai tanulmányait megszakítva 1939. augusztus 1-től a kecskeméti Zrínyi Miklós 7. gyalogezred katonazenekarának zenenövendéke, majd tagja lett. Kilenc évig szolgált: öt és fél évig katona, három és fél évig hadifogoly volt.

kefag_unneples

Ezt követően apja nyomdokaiba lépve ő is erdész lett. Az erdészképző szakiskola elvégzése után a Kecskeméti Állami Erdőgazdaságnál, illetve annak jogutódainál dolgozott. A szakmai ranglétrán gyorsan haladt: 1951 augusztusában beosztott erdészként kezdett, azután vezető erdész, üzemegységvezető-helyettes, pagonyvezető, főerdész, illetve az erdőgazdaság központjában előadó volt. Bő öt év szolgálat után, 1957 februárjában már erdészetvezetőnek nevezték ki, és ezt a feladatát nyugdíjazásáig, 1986 júniusáig látta el. Közben szakmailag is folyamatosan képezte magát: 1961-ben erdész-technikusi oklevelet szerzett, valamint 1977-ben a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem vezetőképző tanfolyamát is elvégezte.

kefag_unneples2

Nyugdíjasként tanácsadóként még évekig segítette a KEFAG munkáját, emellett fiútestvérei – köztük a világháborúban hősi halált halt János és Kálmán – életútját bemutató könyvek anyagát állította össze. A Honvéd Hagyományőrző Egyesület Kecskeméti Területi Szervezete tagja, a Veterán Repülők Kecskeméti Egyesületének tiszteletbeli tagja. A világháborúban tanúsított magatartásáért és a szakmájában eltöltött 35 év elismeréseként számos oklevelet és kitüntetést kapott, ez utóbbiak közül a legfontosabbak: Erdélyért Emlékérem (1940), Délvidékért Emlékérem (1941), Tűzkereszt I. fokozata (1943), a Munka Érdemrend bronz és ezüst fokozata (1970 és 1986), Bedő Albert-emlékérem (1984), II. Világháborús Emlékérem (1998), Honvédelemért kitüntető cím (2012), Életfa Emlékplakett Arany Fokozata (2014). (hirosnaptar.hu) erdomezolike