309 hektárnyi erdőterülettel bővült a BP Fatár adatbázisa

A budapesti fák, parkok és természetvédelmi területek után mostantól erdőket is tartalmaz a FŐKERT által fejlesztett, többszörösen díjnyertes BP Fatárapplikáció.
309 hektárnyi erdőterülettel bővült a BP Fatár adatbázisa
2021 decemberében a FŐKERT munkája új feladatkörrel bővül. Immár 42 db, összesen 309,3 hektár alapterületű, fővárosi tulajdonú erdőterület kezelésével is foglalkozik a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FŐKERT kertészeti divízió. Az új feladat elvégzésére új munkatársak is csatlakoztak a stábhoz, megalakult a Természetvédelmi Csoporttalszorosan együttműködő,ötfős Erdőkezelési Csoport. Az erdőterületek kezelése során a Főváros szakmai irányelvei szerint elsősorban az ún. örökerdők létrehozása a cél. A minél természetesebb, őshonos fa- és cserjefajokból álló, hosszú távon önfenntartó erdőfoltok fenntartása, illetve a rossz állapotú erdők szakszerű kezeléseBudapest biológiai sokféleségét növeli, élőhelyet kínál a városban élő állatok számára, hozzájárul a klímavédelemhez és a látogatható erdők a kirándulók számára is kiváló célpontot jelentenek.

A BP Fatár célja és jelentősége Budapest természetvédelmében

A BP Fatáralkalmazásra tekinthetünk úgy, mint Budapest folyamatosan bővülő,zöld vagyonleltárára.A fejlesztés további célja egy nyilvános, térképes adatbázis és mobil applikáció létrehozása volt, mely a zöldfelületek megóvását, fenntartását és fejlesztését segíti.Az alkalmazás nemcsak a szakmai felhasználóknak hasznos, hanem bárki számára elérhető, izgalmas felfedezéseket kínál. Az újonnan bekerült erdő adatok között minden terület pontos földrajzi elhelyezkedése és fényképes ismertetője megtalálható, ez utóbbi a FŐKERT honlapján is elérhető (www.fokert.hu/erdok). Az egyes területek leírásaiból megismerhetjük azok jelenlegi állapotát, természeti értékeit, a veszélyeztető tényezőket és esetenként a felmérésekbenfeltárt rövidtávú kezelési feladatokat is. erdok_osszes A FŐKERT folyamatosan fejlesztett fakataszterében már jelenleg is mintegy 47 ezer, a fővárosi kertészeti társaság által kezelt fa adatlapja érhető el, köztük 100 nevezetes fáé. Ez utóbbiaknak a rövid történetével is megismerkedhet a felhasználó. A BP Fatár parkkataszterében a FŐKERT kezelésében lévő kiemelt fővárosi parkok közel 4,5 millió négyzetméteres zöldterületének 85 ezer élő és élettelen objektumával is találkozhatunk: a gyepektől a közműveken át, egészen a sakkasztalokig. A BP Fatár adatbázisa folyamatosan bővül, eddig három kerület (VI., XIII. és XIV.) további 90 ezer fájának adataival gazdagodott az adatbázis, illetve további kerületek integrálása is előkészületi fázisban van. Mártha Imre, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az innovatív vagyonleltár kapcsán elmondta: „Ki gondolta volna, hogy a Fővárosban több mint 300 hektárnyi erdőterület van? Az önálló szakmai tevékenységét immár a Budapesti Közművek keretében folytató FŐKERT ambiciózus terve az, hogy a kerületi önkormányzatok bevonásával néhány éven belül feltérképezze Budapest teljes zöld közterületét. Ebben nagy előrelépést jelent a mostani fejlesztés is, amellyel az erdőterületek adatai iselérhetőek immár a BP Fatárból.“ A BP Fatár fejlesztést legutóbb a környezetvédő szervezeteket tömörítő Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség Klíma Sztár díjával, illetve a Településfejlesztési Szövetség fenntarthatósági különdíjával ismerték el. BPFatár_infogarden_webes_nézet

Mennyit ér egy budapesti fa?

A BP Fatármobil applikációból megtudható az előttünk álló fa adatain túl már sok esetben az értéke is. Egy fának persze elsősorban eszmei, érzelmi, környezetvédelmi értéke van. De létezik egy matematikai módszer arra is, hogy konkrét összeget rendeljünk egy-egy fához. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezzel nem a fa árát, hanem az értékét fejezik ki. Mégis forintban adják meg, hogy például jogi viták rendezéséhez segítséget nyújtson, és esetleges károkozáskor behajthassák azt az elkövetőn. A faérték számításnak hivatalos képlete van. Ez figyelembe veszi a fafajt, életkorát, elhelyezkedését és a városképi értékét. Ez az érték lesz az alapja annak a számításnak, hogy egy adott fát hány faiskolai csemetével tud a FŐKERT pótolni, ha állapota miatt ki kell vágni, vagy komoly kárt szenved. Ha valaki kíváncsi a budapesti zöldterületek folyamatosan bővülő BP Fatár adataira, azt az iOs App Store és a Google Play áruházakban megtalálható, ingyenesen letölthető applikációbanfelhasználóbarát módon elérheti, de akár asztali számítógépen is megtalálja az infogardenweb.hu/bpfatar/, vagy a https://www.fokert.hu/bpfatar/oldalon. (BKM Nonprofit Zrt., FŐKERT Kertészeti Divízió)