12 ezer facsemetét ültetnek el a bedős diákok

Erdőfelújítás zajlott a hét elején Ásotthalom a Bedő Albert erdészeti iskola tanulmányi erdejében – hívja fel a figyelmet a Délmagyar. A diákok gépi segítséggel két nap alatt 12 ezer csemetét ültettek ki, amiből úgy ötszáz marad meg. Erdő ötven év múlva lesz belőle.

12 ezer facsemetét ültetnek el a bedős diákok

Az 1.52 hektáros 306/A erdőrészletben hideg téli szél fújt kedd délelőtt, de a bedős diákokat ez egyáltalán nem zavarta. Az erdőrészletet tuskósor választotta el, a terület két széle felől tolták középre a tuskókat miután letermelte az iskola az erdőt. A területen most erdőfelújítás zajlik, 12 ezer facsemetét ültetnek ki a Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium diákjai.

Andrési Pál, az erdészeti iskola szakmai vezetője elmondta, a csemeték gyökere lekerül körülbelül 70 centi mélyre, így nagyobb az esélyük a túlélésre. 

Mi azt választottuk, hogy a barázdába rakjuk be a csemetét, amelyek döntő többsége szürke nyár, illetve van egy kevés platán, hogy színesítsük a kínálatot, ha már tanulmányi erdőről van szó

Ültetés után a csemetéket tőre vágják, talajszinten elvágják – ezt a munkát végezték kedden. Hétfőn a 10.a osztály ültetett, kedden a visszametszést a 9.a és a 10.c osztály végezte. Az újonnan telepített területen körülbelül ötven év múlva lesz erdő, ami már mindjárt itt van.