Strúbel Bence 10. lett a világ legjobb fiatal sportfavágói között

0_strubel_benceA mátrai erdőkben készülő, 19 éves Strúbel Bence végül a 10. helyen zárt, megelőzve amerikai, kanadai és osztrák társait. Az utánpótlás VB-t végül az ausztrál Jack Argent nyerte meg.

Kiváló hangulat, bosszantó másodpercek

„Jobb eredményre számítottam, a középmezőnyben szerettem volna végezni, ami sajnos nem sikerült, de így is nagyon jó élményekkel tértem haza. A hangulat nagyszerű volt, a szervezés kiváló. Bosszant, hogy elizgultam a Stock Saw versenyszámot, ha ott 1-2 másodperccel gyorsabban vágom le a korongomat a motorfűrésszel, akkor már a legjobb nyolc között vagyok. De mindig is ez volt a mumusom, és igazából az Underhand Block Chop, vagyis a fekvő rönkhasítás sem úgy sikerült, ahogy szerettem volna” – foglalta össze a 19 éves magyar versenyző, akit édesapja készített fel a megmérettetésre. Strúbel József ugyanis a hazai STIHL Timbersports csapat egyik alapítója, aki azóta is válogatott kerettag, így Bence gyakorlatilag belenőtt a sportfavágásba.

A magyar tehetség felkészülését egyébként betegség is hátráltatta közvetlenül a Világbajnokság előtt, de mint mondja, így is próbálta magából kihozni a maximumot. A mezőny ráadásul 2022-ben a megszokottnál is erősebb volt, amit az is bizonyít, hogy több világrekordot megdöntöttek a fiatal versenyzők.

„Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a hazai STIHL-csapat támogatásáért, különösen Bakon Gábor ügyvezetőnek, Szeremley Csaba csapatmenedzsernek és Szentesi Levente marketingvezetőnek, hogy minden segítséget megadtak, ami a felkészülésemhez szükséges volt” – emelte ki Strúbel Bence, aki munka mellett, a szabadidejében edzett a Világbajnokságra.

Stihl Timbersports World Trophy 2022 - Vienna

Az utolsó verseny – az utánpótlás kategóriában

Strúbel Bence azért is csalódott, mert 19 évesen ez volt az utolsó nemzetközi Rookie versenye, és a pandémia miatt korábban sem volt túl sok alkalma arra, hogy megmutassa tudását a fiatalok között. Mostantól a felnőttek között versenyez majd, amit komoly kihívásnak tart. A célok nem hiányoznak, a mátrai sportfavágó már a július 9-i, Parádra meghirdetett „Martin Komárek Emlékversenyen” is a dobogóra kerülne, a szeptember 24-i országos bajnokságon pedig szintén a legjobbak között szeretne végezni.

„Megcélzom a dobogót, amire véleményen szerint a felnőttek között is van esélyem. A legfontosabb célom most azt, hogy csapatban és egyéni versenyzőként is kvalifikálhassam magamat a felnőtt Világbajnokságra, ahol a legprofibbak között gyűjthetem a tapasztalatot” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy nagyon érdekli a Champion Trophy is, ahol a versenyfeladatokat nem külön-külön, egyesével kell bemutatni egy kieséses rendszerben, hanem azokból négyet – a fekvő és álló rönkhasítást, a motorfűrészes és a kézifűrészes korongvágást – összefűzve, egymás után, gyakorlatilag egy számként kell teljesíteni. Bencét tehát nagy eséllyel látjuk még a nemzetközi porondon. Ez akár már az október 28-i, svédországi csapat VB-n is megtörténhet.

Ausztrál-svájci-lengyel dobogó

A pandémia után számos változás történt a STIHL Timbersports Rookie Világbajnokság lebonyolításában, ami még izgalmasabbá és látványosabbá tette a megmérettetést. Nem véletlen, hogy azt a bécsi Rathausplatz-on 3000 néző követte személyesen.

A 2022-es VB-t végül nagy csatában az ausztrál Jack Argent nyerte meg. „Elképesztően hangzik, nem gondoltam volna, hogy ez meg fog történni. Éreztem, hogy elég jó vagyok, de a sportfavágásban sosem tudhatod, hogy mi következik. Egy ideig azt hittem, hogy nem lesz meg az első hely, de végül egy nagyon jó Spring Board-dal sikerült behúznom.”

A második helyen a svájci Oliver Reinhard, míg a harmadikon a lengyel versenyző, Szymon Groenwald végzett.

(fakitermeloverseny.hu)

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?