A bambuszból készített brikett lehet a megoldás

bambusz_ultetveny_2Uganda egyik legnagyobb környezeti kihívása a megfizethető, tiszta tüzelőanyaghoz való hozzáférés. Erre jelenthet megoldást egy helyi innováció, amely során bambuszból készítik el az éghető brikettet.

A bambuszbrikett-készítés innovatív módja mögött a Divine Bamboo alapítója és vezérigazgatója, Divine Nabaweesi áll. A cégvezető, az Africanewsnak úgy nyilatkozott, hogy olyasmit szerettem volna csinálni, ami magában foglalja a természet iránti szenvedélyemet, de segít a klímaváltozás és az erdőirtás elleni küzdelemben is.

Divine üzemelteti Uganda egyik legnagyobb bambusz-faiskoláját, amely évente legalább 200.000 palántát állít elő. A 2016-ban alapított vállalkozás küldetése az erdőirtás megállítása a gyorsan növekvő helyi bambuszfajták népszerűsítése által, amelyekből brikett és faszén formájában tiszta tüzelőanyag állítható elő.

A BAMBUSZ A LEGGYORSABBAN NÖVEKVŐ FÁS SZÁRÚ NÖVÉNY A VILÁGON, ÉS A KUTATÁSOK SZERINT EGY BAMBUSZ ERDŐ VALÓJÁBAN TÖBB MINT 30 SZÁZALÉKKAL TÖBB SZÉN-DIOXIDOT NYEL EL, MINT A KEMÉNY FÁK EGYENÉRTÉKŰ ÁLLOMÁNYA.
Így a Divine Bamboo által nyersanyagként elültetett bambusz ebből a szempontból is nagy jelentőségű a klímaváltozás elleni küzdelemben.

bambusz_ultetveny

Nem elég csak azt mondani az embereknek, hogy ne vágjanak ki fákat, hiszen szükségük van rájuk. Mi inkább alternatívát adnunk nekik. A gyorsan növő bambuszt, amelyet három év után már arathatnak”
– magyarázta Divine Nabaweesi, vezérigazgató.

A szakember és csapata abban reménykedik, hogy hamarosan egyre több gazda csatlakozik a kezdeményezéshez, amely során a növényből brikettet állítanak elő. A folyamat a különböző bambusz fajták, például a Bambusa Vulgaris betakarításával kezdődik. Ezeket megszárítják, és apró darabokra vágják, mielőtt a „karbonizálóba” teszik.

(ORIGO)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?