Önkéntesekkel ültettek fákat és cserjéket a Peszéri-erdőben

diszes-tarkalepkeMárcius két hétvégéjén lelkes önkéntesekkel a Peszéri-erdő olyan részein ültettek fákat és cserjéket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, ahol a gépi ültetés nem lett volna kivitelezhető, hogy erdészeti járművekkel ne tegyenek kárt az értékes erdei aljnövényzetben.

50 nyírfa, 200 nyárfa (hazai nyárfajok), 30 kocsányos tölgy és 300 fagyal került ki ily módon az erdőbe.

A fagyalcsoportok ültetésével ökológiai folyosókat hoztak létre a díszes tarkalepke számára. Ez a szép lepkefaj Európa több országból kipusztult már. Idehaza még vannak stabil állományai, a Duna-Tisza közén a Peszéri-erdőben él a legjelentősebb populációja. A díszes tarkalepke egy specialista faj, kizárólag fagyalra (vagy alacsony kőrisfákra) petézik, a fagyal egyben a legfontosabb nektárforrás a táplálkozó imágók (kifejlett lepkék) számára.

“Azért ültettünk egymástól nem túl távol eső fagyalcsoportokat, mert ezek a táplálkozó- és petézőhelyek ökológiai folyosókat hoznak létre. Így nem csak új élőhelyeket teremtettünk a lepkéknek, hanem kapcsolódási pontokat is az egymástól elszigetelt állományok számára” – tájékoztat az igazgatóság.

faultetes1-2022marc-2

A faültetés mellett galagonyabokrok eltávolítására is szükség volt. Egy 30 hektáros területet a korábbi, nem természetvédelmi célú beavatkozások következtében szinte teljesen benőtt a galagonya, nem engedve teret egy pusztai tölgyes fennmaradásának. Azért, hogy ezt az európai szinten már csak rendkívül kis foltokban megmaradt élőhelytípust megőrizzük, ki kell vágni a galagonyákat, itt helyükbe tölgyeket és lágyszárú növényeket ültetni.

“Akik ott voltak, láthatták, mekkora munka a bokrok eltávolítása. De megéri ezt az energiát belefektetni, mert ha gépekkel végeznénk ugyanezt, nagy kárt tennénk a talajban, illetve a területen most is megtalálható értékes élővilágban. A területen a munka most éppen csak elkezdődött, a következő ültetési szezonban folytatni fogjuk.”

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?