Haltípusok és akváriumok: melyik fajta milyen körülmények között érzi jól magát?

A természetközeliség számos lakberendezési stílusban visszaköszön akár a bútorok, akár a dekoráció formájában. Az egyik népszerű megoldás az akvárium, hiszen a benne boldogan úszkáló halak megnyugvást és egészen különleges hangulatot csempésznek bármely otthonba. Azonban nem mindegy, hogy milyen típusú halakhoz milyen akváriumot és kiegészítőket választunk. Lássuk, mit érdemes tudni, ha megosztanánk otthonunk néhány gyönyörű díszhallal!

Three bright discus in aquarium

Miért fontos a halak típusa alapján akváriumot választani?

A halak kis teremtüknek és csendes természetüknek köszönhetően ugyanúgy igénylik a megfelelő életteret. Emiatt különös gonddal kell megválasztani a számukra legmegfelelőbb akváriumot és berendezést. Ha minden szükséges felszerelést egyben szeretnénk beszerezni, célszerű akvárium szett vásárlása mellett dönteni.

Az első és legfontosabb tudnivaló az, hogy az akvárium űrtartalma meghatározza a halak mennyiségét. Egy 60 literes akvárium esetében 60 cm-nyi hal fogja jól érezni magát, így egy 3 cm-es példányból maximum 20 darabot tehetünk. Akvárium választásnál mindig a hal kifejlett méretét érdemes szem előtt tartani.

Az akvárium mérete azon is múlik, hogy a belekerülő halak inkább mozgékonyak vagy éppen jól érzik magukat kisebb helyeken is. Vásárlás előtt érdemes alaposan tájékozódni a halak tulajdonságairól és sajátos igényeikről, az akváriumot pedig ehhez mérten, ezután érdemes csak beszerezni.

Melyik fajtának milyen akvárium ajánlott?

A kezdők számára leginkább ajánlott halfaj a guppi. Ez a típus ugyanis rendkívül jól alkalmazkodik és kiváló az étvágya, így szinte bármilyen táplálékot elfogyaszt. Ha ezzel népesítenénk be az akváriumot, érdemes nőstényekből többet, hímekből kevesebbet választani a szaporodás miatt. A nőstény guppi szülésekor pedig fontos, hogy gondoskodjunk egy kis akvárium beszerzéséről, ahol elkülöníthetjük őket. Egy idő elteltével először a nőstényt, majd a kis halakat is visszahelyezhetjük a nagy akváriumba.

Szintén jó választás lehet kezdő akvaristák számára a szifó hal, amely csodás, narancssárga színnel rendelkezik, és garantáltan odavonzza a tekintetet. Vigyázni kell azonban az akvárium szett beszerzésénél, hogy ezek a halak amellett, hogy gyorsan úsznak, ugrásra is képesek. Éppen ezért gondoskodni kell a medence letakarásáról, amelyet az akvárium beszerzésével együtt érdemes megvásárolni. A nekik szükséges, kellemes 20 fokos hőmérsékletet pedig hőfokszabályzó segítségével biztosíthatjuk.

Ha kinézetükben is különleges halakat tartanál, akkor a kék gurámi remek választás lehet. Ennek a fajnak azonban nagy, legalább 120 literes akvárium igénye van, amelyben két nőstény, illetve egy hím tartható biztonságosan. A kék guráminál érdemes odafigyelni, hogy méretéhez hasonló halakkal eresszük össze, mert a kisebbeket bánthatja.

Az akvárium mellett bizonyos eszközök, például szűrőberendezés, hőfokszabályozó és hőmérő beszerzése is elengedhetetlen. Ezzel tudjuk ugyanis biztosítani a halak számára egészséges környezetet.

Az akvárium felállítása után néhány hétig még várni kell a halak telepítéséig, ugyanis a számukra ideális környezet kialakulásának idő kell. Addig azonban gondoskodnod kell a vízcseréről, és közben utána járhatsz az érkező állatok legfontosabb tulajdonságainak és még a legapróbb igényeiknek is.

Hogyan mehetsz biztosra?

A haltartás csak úgy, mint minden állat esetében, alapos felkészülést és utánajárást igényel. Minden faj más és más igényekkel rendelkezik, tehát más jelenti számukra a komfortos környezetet, éppen ezért nem elhanyagolható a belőlük való alapos felkészülés.

Az akvárium szett és a halak beszerzésénél érdemes segítséget kérni kisállat kereskedőktől vagy haltenyésztéssel foglalkozó szakemberektől. Ez a lépés rendkívül fontos, hiszen a nem megfelelő tájékozódás következményei a halak elpusztulásához vezethetnek. Azonban ha mindennek megfelelően utánanézel, garantáltan remek kis természetközeli környezetet teremthetsz otthonodban – mindezt boldogan úszkáló halak társaságában.

A haltartás rendkívül sokszínű, és olykor bizony kihívásokkal teli tevékenység. Az alapos utánajárást a rendszeres akvárium karbantartása követi, a végeredmény azonban magáért beszél. A csodás, rengeteg színben pompázó, békésen ugráló halak látványa bármilyen otthont képes feldobni.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?