Elhunyt Kelemen Attila

gyaszHetvennegyedik életévében elhunyt Kelemen Atilla állatorvos, politikus, az RMDSZ volt parlamenti, valamint európai parlamenti képviselője, a szövetség Maros megyei szervezetének egykori elnöke – tájékoztat a Krónika.

Kelemen Atilla haláláról a Maros Megyei Ebtenyésztők Egyesülete adott hírt szombaton közösségi oldalán, búcsúzva a szervezet alapítójától, tiszteletbeli elnökétől. Kelemen Atilla – aki nem a hagyományos alakban használta keresztnevét – Marosvásárhelyen született 1948. május 4-én. Szülővárosában, a Bolyai Farkas Líceumban érettségizett, Kolozsvárt szerzett állatorvosi oklevelet (1971), majd Mezőpanitban kezdte az állatorvosi szakmát. 1988-ban megszakította romániai állatorvosi gyakorlatát, áttelepedett az Amerikai Egyesült Államokba, ahol állatorvosként folytatta, New Jerseyben élt és dolgozott, a lótenyésztésben sebész szakorvosként tevékenykedett.

Szakirodalmi munkássága madarakkal, kutyákkal, az állat-viselkedéstan kérdéseivel, a vadállatok élősködőivel foglalkozó témákat ölel fel.

Fiatal korában sokat sportolt, országos első helyezést ért el kosárlabdában, fogathajtásban, vadászkutya vezetésben. 1959-61-ig a marosvásárhelyi Hargita sportegyesület úszója volt, 1961-66-ig a Bolyai Líceum kosárlabda-csapatában játszott, 1971-től fogathajtó, majd vadászkutya vezető volt. Emigrációjából 1991-ben, az RMDSZ hívására tért haza, Marosvásárhelyen telepedett le, ahol megalapította az első erdélyi magán állatorvosi intézetet.

1991-től részt vállalt az RMDSZ munkájában, előbb a Maros megyei szervezetben, majd 1992-től az országos ügyvezető elnökségen belül, mezőgazdasági és vidékfejlesztési ügyekért felelős tisztségviselőként tevékenykedett. 1999-ben választották meg először az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnökévé, 1996-2016 között, öt mandátumon át képviselő Románia Parlamentjében – több alkalommal az RMDSZ képviselőházi frakciójának elnökeként. 1997-ig a képviselőház külügyi, majd a mezőgazdasági szakbizottság alelnökeként, 2004-től elnökeként tevékenykedett.

Fotó: Gligor László Róbert

Fotó: Gligor László Róbert

Az RMDSZ saját halottjának tekinti a volt honatyát

„Megrendülve és mély fájdalommal értesültem barátom és volt kollégám, Kelemen Atilla halálhíréről” – búcsúzott volt politikustársától az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor közölte, jóval azelőtt ismerte őt, hogy politikai pályára lépett volna: a 80-as évek közepétől kezdődően tőle tanult mindent a fogathajtásról, a bírói vizsgáját is nála tette le. „A fogathajtás akkoriban Székelyföldön és szerte Erdélyben a szabadság szigetét jelentette, ahol a szabadság nyelvét beszélhettük, és úgy érezhettük, van remény arra, hogy a kommunista diktatúrából ép testtel, ép ésszel kikerüljünk” – idézte a szövetségi elnököt az RMDSZ hírlevele. Szerinte Kelemen Atilla mindenben a pontosságra törekedett, és maximalista volt a lovas sportban, a szövetség meghatározó politikusaként, vezetőjeként, szóban és tettben egyaránt. „Isten nyugtassa Atát, vigasztalódást kívánok a családjának, illetve mindazoknak, akik szerették őt” – közölte Kelemen Hunor, hozzátéve: Kelemen Atillát, az RMDSZ volt frakcióvezetőjét, parlamenti képviselőjét az RMDSZ saját halottjának tekinti.

1996-tól az Európa Tanács romániai képviseletének póttagja, 2005-2007 között az Európai Parlamentben Románia megfigyelő csoportjának tagja, 2007-től Románia teljes jogú képviselője volt az uniós törvényhozásban. Több mandátumon keresztül betöltötte a Román Állatorvosi Kollégium alelnöki tisztségét; három kutyafaj elismertetése az ő nevéhez fűződik, romániai és nemzetközi bíróként tevékenyekedett, a szakma legelismertebb képviselőjeként tartották számon. Emellett a Román Lovasszövetség alelnökeként, a fogathajtó szakbizottság elnökeként is tevékenykedett. A Román Akadémia mezőgazdasági és erdőgazdasági tagozatának tagja, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja volt.

(Krónika)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?