Mihez kezdjünk a használt elemekkel és akkumulátorokkal?

Távirányító, falióra, számológép – csak néhány azok közül a mindennapi tárgyak közül, amelyek elemmel vagy akkumulátorral működnek. Abba viszont már kevesen gondolnak bele, hogy mi tévők legyenek az elhasznált áramforrásokkal.

Mihez kezdjünk a használt elemekkel és akkumulátorokkal?
Súlyosan terhelik a környezetet!

Az elektronikai eszközök folyamatos térnyerésével sajnos még mindig tonna számra kerülnek az elemek és akkumulátorok a háztartási szemétbe. Egy felmérés szerint 2018-ban a használt elemek és akkumulátorok fele végezte a kommunális hulladék között az Európai Unióban. A jelentésben az is olvasható, hogy Magyarország a középmezőnyben teljesít e téren. A helytelenül kidobott elemek és akkumulátorok a szeméttelepekre kerülnek, ahol az eső kimossa belőlük a nehézfémeket, ami erőteljesen szennyezi a talajt és a környezetet. Fontos, hogy ne csak beszéljük a problémáról, hanem tegyünk is ellene. Talán kevesen tudják, hogy az elemek és akkumulátorok ma már a legtöbb hazai településen ingyenesen leadhatók veszélyes hulladékként. Emellett a legtöbb szupermarketben és középületben megtaláljuk a zöld-sárga színű elem- és akkumulátorhulladék gyűjtő dobozokat.

Környezettudatos megoldás

Kétségkívül a tölthető elemek és akkumulátorok jóval környezetbarátabb alternatívát nyújtanak az alkáli elemekkel szemben. Szerencsére ma már a legtöbb cég környezetkímélő módon, gyárilag újratölthető akkumulátorral kínálja a termékeit. Így például a fényképezőgép, a lámpa és az elektromos cigaretta akkumulátora kiváltja a napi szintű elemcserét. Ha tehát van rá lehetőség, az egyszer használatos elemeket igénylő eszközök helyett, újratölthető áramforrást használókat szerezzünk be. Persze az újratölthető elemek és akkumulátorok élettartama sem végtelen. Lényeges, hogy ezeknek is gondoskodjunk a megfelelő elhelyezéséről. Azt pedig jó tudni, hogy a töltéshez használt, tönkrement készülékek gyártóját és forgalmazóját ingyenes hulladékgyűjtési kötelezettség terheli – legyen az akár egy kamera, lámpa vagy e-cigi akkumulátor töltő.