Államtitkár: az állami erdőkben nem természetvédelmi fahasználat és vadászat valósul meg

erdo1A nemzeti parkok éves költségvetése megnégyszereződött tíz év alatt: míg 2010-ben 4,5 milliárd forintból gazdálkodhattak, jelenleg már 20 milliárd forintból – mondta a környezetügyért felelős államtitkár csütörtökön a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács online megtartott plenáris ülésén.

Rácz András felszólalásában az ötödik nemzeti környezetvédelmi programot, valamint az ahhoz kapcsolódó természetvédelmi tervet, továbbá a nemzeti biodiverzitás stratégiát ismertette. A kormány képviselője hangsúlyozta, Magyarországnak bőven van természeti tőkéje, amit az is mutat, hogy a természetközeli állapotban fennmaradt területek az ország harmadát teszik ki, ami egyáltalán nem jellemző nyugatabbra. Kiemelte, egész Európában példátlan, hogy a tíz magyarországi nemzeti park vagyonkezelésében több mint 300 ezer hektár védett, állami terület található.

Ilyen erős természetvédelmi rendszer nincs talán az egész világon, hiszen a nemzeti parkok jellemzően magántulajdonban álló földeket bérelnek – mondta Rácz András. Az államtitkár szólt arról is, a tíz magyarországi nemzeti parkban dolgozók száma megduplázódott tíz év alatt és mára majdnem eléri az 1400-at, miközben a területek állatállománya 44 százalékkal emelkedett.

erdo2

Rácz András közölte, a nemzeti parkok a magyar ökoturizmus legnagyobb letéteményesei, az elmúlt tíz évben 30 százalékkal növekedett az idelátogatók száma, amely mára eléri az 1,6 milliót. Az államtitkár megjegyezte ugyanakkor, hogy a jövőben mindenképpen javítani kell azon, hogy az állami erdők többségében jelenleg elsődlegesen gazdasági célú és nem természetvédelmi fahasználat és vadászat valósul meg.

A kormány képviselője elmondta, álságosnak tartják, hogy az Európai Unió úgy várja el Magyarországtól is a műtrágyahasználat 50 százalékos csökkentését, hogy más tagállamokban sokkal nagyobb, háromszoros vegyszerhasználat a jellemző.

(MTI)

Hozzászólások

hozzászólás

1 Hozzászólás “Államtitkár: az állami erdőkben nem természetvédelmi fahasználat ...

Vélemény, hozzászólás?