Nagy baj lehet az erdőkben is – Több somogyi benzinkúton nem kapni AdBlue folyadékot

adblueTízpercenként csörgött egy kaposvári benzinkút telefonja, mindenki az AdBlue adalékanyag miatt érdeklődött, még egy másik kútról is telefonáltak, ahol már hetekkel ezelőtt elfogyott a modern dízelautók és munkagépek egyik elengedhetetlen folyadéka. Ezen a kaposvári kúton sem kapható napok óta – derül ki a Sonline.hu összeállításából, amelyből a 24.hu szemezget.

Egy tetőfedő vállalkozó a kaposvári benzinkutakat járta, de sehol nem talált AdBlue adalékanyagot, így aztán lehet, hogy nem tud dolgozni, teherautója nem indul el AdBlue nélkül. Egy másik építőipari vállalkozó is gondban van: hat autót és három munkagépet kellene megtöltenie adalékanyaggal különben a járművek elektronikája letilt és nem tud dolgozni.

Berek Gábor, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK ) Somogy megyei elnöke, valamint a Haladás Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója elmondta a portálnak, hogy „a somogyi gazdálkodók többsége olyan traktorral és kombájn­nal dolgozik, amelyek AdBlue nélkül nem működnek.”

steyr_cvt_6165_erdészeti

Erdő-Mező komment: van abban valami szomorúan megmosolyogtató, hogy bár a magyar erdőkben megkezdődött az erdészeti gépek modernizációja, ami elengedhetetlen a fenntartható, hatékony munkavégzéshez, most mégis elképezelhető, hogy az erdőgazdálkodásunkra oly jellemző öreg, korszerűtlen MTZ-k és LKT-k lesznek a kockázat nélkül működtethető termelőeszközök.

A MOL közleméne AdBlue témában:

Már számos forrásból értesülhettek az európai piacokon tapasztalható gáztartalék hiányokról, és a világpiaci folyamatok következtében elszálló gázárakról. Ezen kedvezőtlen piaci folyamatoknak hatása van az AdBlue gyártásra is. A közép-európai műtrágyagyárak az elszálló földgázárak hatására erősen korlátozzák, több esetben le is állították már a gyártásukat. A visszafogott termelés következtében az elmúlt hetekben AdBlue ellátási problémák tapasztalhatóak a piacon és a helyzet várhatóan tovább fog romlani.

A MOL elsődleges célja a folyamatos ellátás biztosítása, éppen ezért a töltőállomásainkon korlátozzuk az egy vásárlás során maximálisan megvásárolható AdBlue mennyiségét (pisztolyos: max 100 liter; kiszerelt termék: max 2 db).

Bízunk benne, hogy a helyzet mielőbb stabilizálódik.
Megértésüket köszönjük!
MOL Nyrt.

(24.hu/sonline.hu nyomán)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?