Mire figyeljünk a fűrész kiválasztásakor?

Mire figyeljünk a fűrész kiválasztásakor?
A fűrész egy olyan eszköz, ami barkácsolni szerető férfiak ládájából, garázsából nem hiányozhat. Amikor viszont azt mondjuk, hogy fűrész, az lehet körfűrész, dekopírfűrész, asztali fűrész, szúrófűrész, gérvágó fűrész, orrfűrész, de láncfűrész és szalagfűrész is. De ez még semmi, hiszen akadnak még rengeteg módja van annak, hogy megkülönböztessük őket, mivel azonos típuson belül is nagy eltérések lehetnek. Számít az is, hogy minek a vágására keresünk fűrészt, ahogy az is, mennyire professzionális eszközre van szükségünk. Természetesen más-más megoldás kell a fa, a fém, a gipszkarton, a kő, csempe és a műanyag vágásához is. Egy személy használja majd? Vagy ahogy a régi favágók, ketten, két oldalról fűrészelik a fát? Motoros, egyszerű keretes? Akkor mégis, mi alapján válasszunk?

Mi lesz a feladat?

A fűrész egy meglehetősen régi szerszám, amit – az alapokig leegyszerűsítve – arra használunk, hogy egy darab valamiből több darabot vágjunk. Ebben a fűrészek úgy segítenek, hogy az egyik oldalukon fogak sorakoznak, változó mennyiségben, ezzel lehetővé téve aminél precízebb vágást. A legfontosabb dolog tehát a tökéletes fűrész megtalálásakor, hogy ismerjük a feladatot, amire használjuk majd. A túl sűrű fogazattal ugyanis nehezebbé válik majd a munka, ha pedig túl ritkásat választunk a feladathoz mérten, akkor sok lesz a forgács, és mindehhez több erőt is be kell majd vetnünk.

Kerettel, nyéllel?

Különféle kialakításúak a fűrészek nyelei is, akadnak nyitott, zárt és egyenes nyelek, de léteznek a jól ismert keretes típusok. Ezeknél általában az anyag számít, illetve a kényelem. Mivel a kéziszerszámoknál érthető okokból szerencsésebb, ha könnyű az eszköz, nem szokás túl nehéz, túl hamar roncsolódó, illetve nehezen fogható anyagból nyelet, keretet készíteni. furesz

Mekkora lesz az igénybevétel?

Nagyobb igénybevétel esetén szerencsésebb könnyű, egyszerűen használható kézifűrészt választani, amivel nem esik nehezünkre dolgozni. Persze egy fa kivágásakor például közel sem mindegy, hogy napokig állomásozunk az adott területen, vagy rövid idő alatt sikerül az új csemete részére helyet csinálni. Persze üzemi méretben nem apró kézifűrészekkel, hanem masszív láncfűrészekkel végzik a munkát. Ha viszont például a fának csak egy ágát kell megmetszeni, akkor teljesen felesleges egy motoros láncfűrésszel nekiesni. A kertekben való munkához léteznek speciális eszközök, amikkel szép és egyenletes munkát lehet végezni, aminek köszönhetően a növényeket is kevesebb betegség fenyegeti. Akadnak ágfűrészek, de létezik cservágó fűrész is, amivel tehát a még élő növényt lehet visszametszeni. Akadnak olyan fűrészek, amik több pengével vannak ellátva, ezeknek van durvább és finomabb fogazatú verziója is, attól függően, hogy mire kell használni. Léteznek viszont olyan típusok is, amik a barkácsolók igényeire lettek kifejlesztve, hiszen ezeket egy nyéllel, de több darab cserélhető pengével forgalmazzák. Ezeket egyszerűen és gyorsan variálhatják a ház körül tevékenykedő ezermesterek, akik nem mellesleg egy fém fűrészelésére alkalmas típussal is célszerű, ha rendelkeznek, hiszen az bármikor jól jöhet.