Az erdész szakmához csinált kedvet az ásotthalmi Bedő Albert Szakképző Iskola

bedo_palyaorientacios_nap_1A zákányszéki általános iskolából látogatott el egy hetedikes és egy nyolcadikos osztály az ásotthalmi Bedő erdészeti iskolába pályaorientációs napra, ahol az iskolával és az ott folyó oktatással ismerkedtek.

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád Megyei Igazgatósága által rendezett pályaorientációs napon vesznek részt általános iskolás tanulók, kedden Zákányszékről, szerdán Szegedről látogatnak Ásotthalomra. Megismerkednek az iskolánkban folyó oktatási tevékenységgel, a szakmákkal. A hetedikesek azért jöttek, mert ez nem egy nyílt nap, hanem pályaorientációs nap, ami azt jelenti, hogy minél hamarabb elkezdjük megismertetni őket a nálunk elérhető szakmákkal – magyarázta Andrésiné Ambrus Ildikó, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója.

bedo_palyaorientacios_nap_2

A Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményből érkezett diákok napja a menzán kezdődött, ahol egy tájékoztató után három csoportra osztva kezdődtek a kalandok.

Az egyik a kollégiumokkal ismerkedett, a másik a Bedő tekintélyes múltját bemutató múzeumban nézett szét, a harmadik pedig a gépudvarban kezdett, ahol a gyakorlati képzés olyan rejtelmeibe nyertek betekintést, mint a faanyag pótkocsira történő fel- és leterhelése traktorra szerelt rakodógéppel, vagy a faanyagmozgatás villástargoncával.

Előbb megtudtuk, hogy jelen helyzetben nagy szükség van targoncásra és jól is lehet keresni vele, majd a hangosan zúgó, látványosan faforgácsot dobáló motorfűrész és kezelője Nagy Kristóf felé vettük az irányt, aki párhuzamos vágással korongokat vágott le egy fatörzsből.

bedo_palyaorientacios_nap_1

Kelemen Antal vezetésével a gyerekek is kipróbálhatták a fűrészt, de kicsit bátortalanul, némi rábeszélés hatására csak ketten vállalkoztak az izgalmas feladatra.

Egyikük a nyolcadikos Dávid volt, aki erdész szeretne lenni, valószínűleg a Bedőben folytatja majd tanulmányait. Azt mondta, régebben tanyán laktak, ahol volt sok erdő, és úgy érzi, biztosan tetszene neki az erdészkedés.

(delmagyar.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?