Aktivisták a faalapú tüzelőanyagok ellen – A biomassza uniós támogatásának leállítását követelik

Finom és durva apríték egyaránt készíthető ezzel az Eschlböck Biber 84 aprítógéppel.

A biomassza gyártásához nyújtott uniós támogatások beszüntetését kérték aktivisták az Európai Bizottságtól. A faalapú tüzelőanyag ugyanis szerintük erdőirtáshoz vezet. Az euronews.com tudósítása.

Egy kivágott fa helyére kettő másikat kell ültetni – erről szól az úgynevezett skandináv erdészeti modell. Most több, mint száz civil szervezet kéri az Európai Bizottságtól azt, hogy a jövőben ne támogassák a faalapú tüzelőanyagok, mint például a pellet, vagy más néven a biomassza gyártását, mert az erdőirtáshoz vezet. Az EU azonban még nem döntött az ügyben.

“Ha az Európai Parlamentből és a bizottságból érkező különböző dokumentumokat nézzük, akkor azt látjuk, nincs világos válasz. És szerintem azért nincs világos válasz, mert ha egyetlen fát nézünk, akkor az természetesen szén-dioxidot jelent, ha elégetjük. De globális szinten a biomassza szektor nagyon gyorsan növekszik” – mondta Nils Torvalds finn EP-képviselő.

apritek

Finnország és Svédország területének 70 százalékát erdők borítják. Így ez a két ország vezeti a harcot Európában a biomassza támogatásának megtartásáért. Éves szinten ez hat milliárd eurót jelent.

“Ha mögém néznek, ha oldalra, akkor a híresen fenntartható északi erdőgazdálkodást látják? Szerintem ebben semmi fenntartható nincs. Az ökoszisztéma tárolja a legtöbb szén-dioxidot és más üvegházhatású gázokat. Ha kivágnak egy ilyen erdőt, ezek a gázok kiszabadulnak. És ez az erdőirtás akkor is káros a klímára és az élővilágra nézve, ha sok fát ültetünk helyette” – mondta egy svéd erdővédő aktivista, Lina Burnelius.

November közepén Brüsszelben tanácskoznak az ügyben érintett szervezetek a biomassza falhasználásának visszaszorításáról.

(euronews.com)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?