Egy hétvége, négy vadbaleset Zala megyében – Óvatosan az utakon!

Őzüzekedés - sutát kergető bak (fotó: Blaumann Ödön)Zala megye illetékességi területén, a hétvégén négy anyagi káros baleset történt.

Egy 28 éves holland férfi közlekedett egy személygépjárművel szeptember 24-én 23 óra 10 perckor az M7-es autópályán Letenye irányából Nagykanizsa felé, amikor egy borz futott ki az úttestre, melyet elütött. Az állat a helyszínről elfutott.

Később, 0 óra 10 perckor Murarátka irányából Csörnyefölde felé közlekedett egy szlovén állampolgár egy gépkocsival, amikor egy őz ugrott ki a járműve elé, melyet intenzív fékezés ellenére elütött. A vadon élő állat elpusztult.

Aznap este egy 61 éves letenyei nő közlekedett autójával a 7-es számú főúton, Becsehely felől Letenye irányába, amikor egy őz ugrott a járműve elé, melyet elütött. Az őz elpusztult.

Hétfő reggel egy 38 éves nő közlekedett 7352-es számú úton Zalaszentgrót irányából Kehida felé, amikor egy szarvas ugrott elé a 19-es kilométerszelvénynél. A vadon élő állat a helyszínről elment.

A balesetekben személyi sérülés nem történt.

vad_szentgrót

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság jó tanácsai a vadbalesetek megelőzése érdekében:

  • A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia. Ha lakott területen kívül 90 helyett csak 80 km/h sebességgel megy, jóval több ideje lesz reagálnia egy hirtelen felbukkanó vadra.
  • Kapcsolja fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthat át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!
  • Tartson nagyobb követési távolságot!
  • A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek. Ha vadat lát, lassítson!
  • Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődve közlekednek.
  • Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.

vadbaleset_oz

  • Vészfékezzen, ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé! Adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.
  • Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot lát az úton, hívja a 112-es segélyhívó számot! Ne próbálja meg lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még életben van és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.
  • Az elpusztult állatot ne vigye magával, mert az lopásnak számít!

(police.hu)

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?