Miskolci siker a tűzoltók országos favágó versenyén

tuzolto-favagoverseny-05Az ország minden tájáról érkeztek versenyzők szeptember nyolcadikán Ropolypusztára, hogy egy év kihagyás után összemérjék tudásukat az Országos Tűzoltó Favágóversenyen, és az is eldőlt, melyik csapat nyerte meg a legjobbnak járó kupát. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismét a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.-vel karöltve és a STIHL Kft. támogatásával szervezte a megmérettetést, amelyen a versenyzők értékes ajándékokért is küzdöttek.

A favágóverseny 2013 óta nyújt lehetőséget a katasztrófavédelem hivatásos állományának arra, hogy színvonalas szervezés és profi szakmai háttértámogatás mellett mérje össze felkészültségét a motorfűrész kezelésében, illetve a fakitermeléssel összefüggő részmunkákban.

A verseny megnyitóján elsőként Huszti Gábor köszöntötte a résztvevőket. A Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke reményét fejezte ki, hogy miután somogyiak lettek az ország legerősebb tűzoltói, most a leggyorsabbak és legügyesebbek is somogyiak lesznek.

Szabó József a SEFAG Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese házigazdaként köszöntötte a versenyzőket a festői szépségű Zselicben, Taba Zsolt pedig a STIHL Kft. részéről kívánt izgalmakban bővelkedő versengést. A versenyt Tarlós István tűzoltó ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki mind a tizenhat induló csapatnak balesetmentes megmérettetést kívánt.

(Fotó: BM OKF)

(Fotó: BM OKF)

A zselici dombok között a versenyzők három számban mérték össze erejüket: egyéni szerelésben és fadöntésben, valamint a kombinált számban. A leggyorsabb versenyzőnek 10,16 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy leszerelje, megfordítsa és újra felszerelje a motorfűrész vágószerkezetét. A néhány másodperces folyamat izgalmai a precizitásban rejlenek, hiszen egy apró figyelmetlenség, rossz mozdulat is értékes másodpercveszteséget jelenthet. Az egyéni fadöntésben egy harminc centiméter átmérőjű bükköt kellett kidönteni az indulóknak úgy, hogy a talajtól tizenöt centiméter magasságban kellett vágást készíteni. A kombinált versenyszám pedig darabolásból, gallyazásból, választékolásból, hasításból és sarangolásból állt, itt mutatkozott meg igazán a jó csapatszellem, a tűzoltók közötti összhang és a rutin. A rajt után a motorfűrész-kezelő levágott egy rönkről egy legalább három centiméter, legfeljebb nyolc centiméter vastag korongot, majd pályára léptek a többiek is. A második rönk gallyazása után a rönköket egyméteres választékokra kellett darabolni, majd félbehasítani és farakásba rendezni.

Az egész napos versenyen a hivatásos tűzoltók igazi profikként küzdöttek egymás ellen, ám a pálya szélén már barátokként köszöntötték bajtársaikat és szurkoltak egymásnak.

(Fotó: BM OKF)

(Fotó: BM OKF)

Eredmények:

Egyéni fadöntés:

 • 1. Kmetz Szabolcs (Encs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)
 • 2. Gerőcs János (Miskolc Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)
 • 3. Molnár Márk (Balatonfűzfő Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)

Egyéni szerelés:

 • 1. Gerőcs János (Miskolc Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)
 • 2. Paplanos Patrik (Kalocsa Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 • 3. Jaczenkó Krisztián (Encs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)
Kmetz Szabolcs az egyéni fadöntés szám első helyezettje (Fotó: BM OKF)

Kmetz Szabolcs az egyéni fadöntés szám első helyezettje (Fotó: BM OKF)

Kombinált versenyszám:

 • 1. Miskolc Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 • 2. Encs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 • 3. Sopron Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Összetett csapatverseny:

 • 1. Miskolc Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 • 2. Encs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 • 3. Balatonfűzfő Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 • 4. Barcs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
A nyertes csapat (Fotó: BM OKF)

A nyertes csapat (Fotó: BM OKF)

A legeredményesebb Somogy megyei csapatnak járó különdíjakat a Barcsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata vehette át.


(Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?