John Deere: sikeres negyedév, növekvő költségek, áremelés

john_deere_erdeszeti_traktor_2A Deere & Co megemelte egész éves eredmény-előrejelzését, miután a negyedéves nyereségük meghaladta a Wall Street becsléseit. A tapasztalatok azt mutatják, hogy erős a kereslet a mezőgazdasági és építőipari gépek iránti. A világ legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója ugyanakkor közölte, hogy továbbra is küzd az inflációs nyomással és az ellátási lánc kihívásaival, amelyek fokozódni fognak, és várhatóan az idei év után is fennmaradnak.

A társaság arra számít, hogy a szárnyaló nyersanyagárak és fuvardíjak körülbelül 675 millió dollárba kerülnek nekik a negyedik negyedévben, október végéig. Összességében 1,5 milliárd dollárt költhetnek nyersanyagra és áruszállításra a 2021-es pénzügyi évben. Erre válaszul mintegy 8 százalékkal emelte a vetőgépek, permetezők, kombájnok és nagy traktorok árait Észak-Amerikában. Az áremelések ellensúlyozzák a magasabb bekerülési költségeket.

Az inflációs nyomás nyereségre gyakorolt lehetséges hatásaival kapcsolatos aggodalmak azonban akár 4 százalékkal is lefelé nyomhatják a részvények árfolyamát – állapította meg a Reuters. A nyersanyag-árak felfutását követő magasabb mezőgazdasági bevételek és az elöregedett flották cseréjének szükségessége növeli az új traktorok és kombájnok iránti keresletet.

john_deere_erdeszeti_traktor

Az illinoisi székhelyű Deere felülvizsgálta az európai és ázsiai mezőgazdasági gépek ipari értékesítési várakozásit, bár az Egyesült Államokban, Kanadában és Dél-Amerikában az értékesítésre vonatkozó becsléseket változatlanul hagyták. “Úgy tűnik, hogy a kereslet meghaladja az iparág ellátási képességét, tekintettel a kínálati korlátokra, amelyekkel szembesülünk” – mondta az elemzőknek Josh Jepsen, a befektetői kapcsolatok vezetője. A vállalat közölte, hogy az ellátási kihívások miatt több napig leállt a termelést egyes létesítményekben, de nem számítanak további “jelentős” szünetekre.

Hét hónap alatt harmadszor frissíti nyereségbecslését a Deere, amely közölte, hogy a 2021-es pénzügyi évben a nettó jövedelem 5,7 milliárd és 5,9 milliárd dollár között várható, szemben a májusban várt 5,3 milliárd és 5,7 milliárd dolláros előrejelzéssel. A harmadik negyedéves eredmény részvényenként 5,32 dollár volt, szemben az egy évvel ezelőtti 2,57 dollárral. A Refinitiv által megkérdezett elemzők átlagosan 4,55 dolláros nyereségre számítottak részvényenként.

john_deere_erdeszeti_traktor_3

A Deere a világ legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója. A társaság három üzleti szegmensben működik: mezőgazdaság és gyep, építőipar és erdőgazdálkodás, valamint pénzügyi szolgáltatások.

(Gadóc György – Agrofórum)

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?