Erdőtűz Törökországban – Enyhülés a hétvégére várható

tuzSpanyolország két, valamint Horvátország egy tűzoltó repülőgépe is csatlakozott kedden Délnyugat-Törökországban a hetedik napja pusztító erdőtüzek oltási munkálataihoz.

Korábban Azerbajdzsán, Irán, Oroszország és Ukrajna küldött tűzoltó repülőgépeket a térségbe.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában köszönetet mondott mindazon országoknak, amelyek “erős szolidaritásról” tettek tanúbizonyságot. Kedd estére a délnyugati országrész 11 pontján nem sikerült még ellenőrzés alá vonni a lángokat. A tűzfészkek hat tartomány, köztük Mugla, Usak, Antalya és Isparta területén találhatók.

Az oltási munkálatokat a 40 Celsius fok körüli hőmérséklet, az erős szél és az alacsony páratartalom is nehezíti, miközben napról napra újabb és újabb tűzgócok keletkeznek. Eddig összesen 163 tűzfészket azonosítottak. A meteorológusok szerint enyhülés a hétvégére várható.

Múlt szerda óta nyolcan vesztették életüket a kis-ázsiai országban a tűzvész következtében. Süleyman Soylu török belügyminiszter hétfőn azt közölte, hogy egyedül Mugla tartományban eddig mintegy 10 ezer embert evakuáltak.

Mugla Icmeler nevű üdülőhelyénél sikerült visszaszorítani a lángokat, de az ottani pusztításról kedden egy légi felvétel járta be a török sajtót. A képen az látható, hogy a sűrű erdő, amely a völgyben fekvő települést övezi, teljesen leégett, míg a lakott terület érintetlen maradt, a buja zöld színt pedig a fekete és a szürke váltotta fel.

A török hatóságok nyomozást indítottak a tüzek keletkezésének felderítésére.

(MTI)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?