Több száz kiló vadhúst, trófeákat és fegyvereket foglaltak le az orvvadász házában

30_Kaposvar-orvvadasz_20210624_fmBalatonszárszó külterületén értek tetten orvvadászaton egy 38 éves szóládi férfit június 22-én éjszaka a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségével. A tavaly év végén indult akcióban már négy orvvadászcsoportot kapcsoltak le a zsaruk.

A sikeres rajtaütésről Szijártó István ezredes, megyei bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, hogy a férfi több alkalommal is engedély nélkül, tiltott eszközökkel vadászott.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a Terror­elhárítási Központ egységével június 22-én éjszaka Balatonszárszó külterületén érték tetten a férfit. Az elkövetőnél a rendőrök vadászpuskát, hangtompítót, hőkamerát és lőszereket is találtak. A nyomozók az orvvadász szóládi lakhelyén további fegyvereket, lőszereket, vadászati eszközöket, azonosítatlan eredetű trófeákat, valamint több száz kiló vadhúst foglaltak le. Az egyenruhások a férfit előállították a megyei rendőr-főkapitányságra, és a nyomozók orvvadászat bűntettének, valamint lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A bíróság elrendelte letartóztatását.

(Fotó: Fülöp Máté)

(Fotó: Fülöp Máté)

– Tavaly év végén döntöttünk arról, hogy véget vetünk Somogy egyik égető problémájának – emelte ki a megyei bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes. – Ez pedig nem más, mint az orvvadászat. Megyénkben a vadállomány olyan mértékű, amely védelmet érdemel.

A tavaly indított akciósorozatban eddig négy nagyobb bűnbandát számoltak fel a zsaruk Somogyban, Gyótán, Rigócon, Buzsákon és Bábonymegyeren is buktak le orvvadászok. Akadtak közöttük korábbi és jelenlegi vadásztársasági tagok is, akik engedély nélkül indultak vadakat elejteni. Sőt vendégvadászokat is hívtak az ország más részeiről, de külföldről is érkeztek vadászok, akiket adrenalinvadászoknak neveznek.

– Azért hívják őket adrenalinvadásznak, mert külön izgalmat okoz nekik, hogy tilosban járnak – magyarázta Bebes Zoltán alezredes, bűnügyi osztályvezető. – Gyakran legálisan rendelkeznek lőfegyverrel, de ha orvvadászaton érjük őket, akkor a fegyvertartási engedélyeiket azonnal bevonjuk, és a puskákat is elkobozzuk.

Bebes Zoltán alezredes, bűnügyi osztályvezető (Fotó: Fülöp Máté)

Bebes Zoltán alezredes, bűnügyi osztályvezető (Fotó: Fülöp Máté)

Szijártó István ezredes olyan esetet is megemlített, amikor az orvvadászok egy olyan gímszarvasbikát lőttek ki, amelyik egy tudományos kutatás alanya volt. Egy-egy ilyen trófea több millió forintot ér, és a feketén eladott vadhús is nagy kárt okoz a vadásztársaságoknak és állami vadgazdálkodási szervezeteknek. Azt is tiltja a törvény, amikor valaki családi hagyomány alapján kimegy az erdőbe, és kilő egy nyulat, hazaviszi, és megeszi a család. De nem erről volt szó egyik esetben sem, egy gímszarvasnak 2-3 millió forint is lehet az értéke, és nem elhanyagolható tény, hogy sokszor üzleti célból történnek az orvvadászatok.

– Az orvvadászok elleni fellépésnek nincs vége Somogy megyében – hangsúlyozta a megyei bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes. – További felderítések várhatók.

(police.hu – Mátyási György, fotók: police.hu Fülöp Máté)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?