Erdészeti rönkszállítókon tesztelnek önvezető rendszert Kanadában

erdo1Önvezető teherautók földúton való platooning módban történő közlekedését lehetővé tevő rendszer fejlesztése érdekében fogott össze az amerikai Robotic Research önvezető technológiai cég, valamint a kanadai FPInnovations kutató és fejlesztő központ.

Az erdészet és faipar igényeinek kiszolgálására irányuló kooperációhoz az amerikai cég az önvezetői technológiáját, míg a kanadai fél a faipari és közlekedési ismereteit fogja hozzáadni.

A több évig tartó projekt célja az offroad önvezetési technológiák adaptációjának gyorsítása a biztonság fokozása, illetve a munkaerőhiány kezelése érdekében. A projekt nemcsak a kanadai faipar, de az ország bányavállalatai által is hasznosítható eredménnyel zárulhat.

A hadseregnek is fejlesztenek

A Robotic Research részt vesz az amerikai hadsereg Leader-Follower, magyarra fordítva Vezető-követő programjában, aminek célja teherautók automatizálása a platooning megoldását használva.

Az új projekt során a cég nyerges vontatókból álló konvojokat fog alkotni, melyekben a már más vállalatok által is kutatott platooning elveinek megfelelően csak az első járművet fogja ember vezetni, míg a többi azt önállóan fogja követni. A már létező, de még fejlesztés alatt álló technológiát mind a kanadai időjárással, mind a burkolatlan utakon közlekedéssel próbára fogják tenni.

Fotó: Facebook/FPInnovations

Fotó: Facebook/FPInnovations

A projekt első szakaszában a konvojokkal olyan útvonalakon fognak tesztutakat megtenni, amik jól utánoznak egy kitermelőhelyszín és egy fűrésztelep közötti valódi utat. Miután meggyőződtek a rendszer biztonságosságáról, az FPInnovations a fakitermelés során valóban használt utakon fogja kipróbálni a technológiát – számolt be a Green Car Congress.

(autopro.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?