Néhány kevésbé ismert erdő túrázóknak

 

A sok számítógép és telefon előtt eltöltött óra után nagyszerű érzés kicsit kiszabadulni a természetbe. Ehhez adunk most néhány nagyszerű túrázási tippet!

Az online élet és a természet iránti igény

Napjainkban az online élet és a digitális világ olyan ütemben tör előre, ami még az iparági bennfenteseket is meglepte. Ebben természetesen közrejátszott az elmúlt időszak pandémiás helyzete, de ettől függetlenül is felgyorsult például a digitális, otthonról végezhető munka előretörése vagy éppen az online szerencsejátékok népszerűségének növekedése. Gondoljunk csak bele, néhány éve még csak egy-két online bukmékernél lehetett fogadni limitált számú eseményekre, ma pedig már szinte mindenre lehet fogadni. És a bukmékerek száma hihetetlen magasságokba emelkedett, így ma egy fogadás lebonyolítása nem tart tovább 1 percnél, tehát már nincs szükség arra, hogy elsétáljunk egy lottózóba és feladjuk a szelvényünket. Plusz a regisztráció és a használat ezeknél az oldalaknál már nagyon egyszerű, nézzük csak például meg, hogy a bet365 bejelentkezés folyamata milyen egyszerűen végrehajtható.

Viszont pont ahogy az előbb említettük, hogy nincs már szükség arra, hogy elmenjünk egy lottózóba egy szelvényt feladni, egyértelműen fontos lett az, hogy a digitális életünket megfelelő balanszban tartsuk a természetben töltött idővel. Mert a természet közelsége

  • nyugtató hatású,
  • kreativitást segítő és egyben
  • jótékony hatással van az egészségünkre is.

És nem kell arra gondolni, hogy mindenképpen egy kidolgozott, térképes útvonalra van ehhez szükségünk. Elég az, ha szimplán csak megállunk egy kis bekötőúton, besétálunk az erdő szélére és csak nézelődünk, szemlélődünk, gondolkodunk az életünkről és rácsodálkozunk a természet nagyságára. És hatalmas, gyönyörű erdők nem csak Dél-Amerikában vagy Ázsiában vannak, Magyarországon is van néhány óriási kiterjedésű, gyönyörű erdőség, amelyet érdemes felkeresni. Néhány ilyen szépséges erdőt be fogunk most mutatni a következő néhány bekezdésben, ha végeztünk az online feladatainkkal, megtettük fogadásainkat is, akkor bátran vágjunk bele és keressük fel ezeket.

erdo1

Két különleges erdő két különleges helyen

Talán ritkábban esik szó a Gemenci-erdőségről, amely a Duna-Dráva Nemzeti Parkban található és egyben árterület is. Tele van szigetekkel és holtágakkal is, annak ellenére, hogy az elmúlt évszázadokban számtalan holtág megszűnéséhez vezettek a környékbeli munkálatok. Ez nem annyira tipikus kirándulóhelynek számít, hiszen egyes belső részei rendkívül sűrűek és elvadultak, ott nem nagyon van esélyünk kirándulni. Viszont vannak jól kidolgozott túraútvonalak és ösvények is, amelyekről röviden le is tudunk térni, hogy tényleg teljesen elszigetelt, csendes magyar erdőségben tölthessük az időnket.
Fontos megemlíteni, hogy védett növény- és állatfajok is élnek a Gemenci-erdőségben, köztük például a gímszarvasok vagy éppen a kerecsensólyom. Azért figyeljünk rá, hogy mikor akarunk ide elutazni, ugyanis pont annak következtében, hogy árterületről van szó, időről-időre teljesen elönti a víz a területet, ilyenkor lehetetlen itt a kirándulás.

A Gemenci-erdőségnél sokkal kevésbé ismert a Kerecsendi Berek-erdőség, amely a Bükki Nemzeti Park része és amely a Bükk lábánál helyezkedik el. Alapvetően csak az utóbbi időszakban fedezték fel a kirándulók és az erdőkedvelők, hiszen korábban simán elkerülték ezt a titokzatos helyet a turisták. Ahogy Magyarországon nagyon sok részén van ilyen, ez is egyfajta berek, tehát valamennyire erdő, de valamennyire mégsem az. Vannak itt is különleges növények és állatok, köztük például a koloncos legyezőfű, amelyet nagyon könnyen kiszúrhatunk kirándulásunk során. Azért is jó ilyen növényekre vadászni túrázásunk alatt, mert ez segíthet abban, hogy még izgalmasabb és kihívásokkal teli legyen a túránk egy szimpla kis séta helyett.

És még két, sokkal kevésbé ismert erdőség

Ha a Hortobágyra gondolunk, akkor szinte sosem gondolunk erdőkre, mindig csak lovak hátán ostorral száguldozó pásztorokra gondolunk, pedig a Hortobágyon is van erdőség. Ilyen a különleges Rauchbauer-erdő is, amelynek egyik szélén található a Halápi Csárda, ami tökéletes arra, hogy megkezdjük a túránkat. Az erdő önmagában is különleges, hiszen olyan fafajokat találhatunk itt, amelyek már elég ritkák Magyarországon.

Találhatunk benne tavat is, lápos erdővel és hát ahogy Magyarországon mindenhol, úgy ebben az erdőségben is bőven találunk akácokat is. Arra figyeljünk, hogy éppenséggel merre megyünk, mert a területnek és az erdőnek vannak olyan lezárt részei, amelynek meglátogatásához engedélyre van szükségünk. Főleg azért, mert különleges és védett növények is találhatóak itt, amelyek eszmei értéke igencsak magas.

erdo2

És innen nem is olyan messze, Bács-Kiskun megyében található a Peszéri-erdő, amely szintén egy nemzeti park részeként látogatható. Az érdekessége az, hogy komoly pusztítást végeztek benne az elmúlt évszázadok, és sok, Magyarországon korábban őshonos fafajnak nyújtott utolsó menedéket. Ezek közül a leginkább kiemelhető az osztrák sárkányfű és a sakktáblalepke és bár ezek már nincsenek velünk többé, az erdőségben még mindig számtalan védett növény- és állatfaj található. Amiért egy túrázónak izgalmas lehet ez az erdőség, az a tény, hogy különleges összetételű, tehát vannak benne cserjés részek, de például láperdők és tölgyesek is.

Ha nagyon nagy szerencsénk van a túra során, akkor akár még láthatunk szalakótát vagy lappantyút is, de ehhez igazából óvatosnak és türelmesnek is kell lennünk. Egyébként most csak néhányat mutattunk be azok közül a különleges erdőkből, amelyeket érdemes felkeresni Magyarországon. Hiszen bár kicsi országról beszélünk, annyi hihetetlenül szép látnivaló van itt, hogy ezek bejárására egy élet is kevés lenne.

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?